Iespējams, uzsprādzis Putina "superierocis" — starpkontinentālā ballistiskā raķete "Sarmat", Pļeseckas poligonā atstājot milzīgu krāteri; Peskovs saka: "Neko nezinu!"
Krāteris Pļeseckas poligonā (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē

Iespējams, uzsprādzis Putina "superierocis" - starpkontinentālā ballistiskā raķete "Sarmat", Pļeseckas poligonā atstājot milzīgu krāteri; Peskovs saka: "Neko nezinu!"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos izplatīti Krievijas Pļeseckas poligona satelītuzņēmumi, kuros redzams milzīgs krāteris, radot minējumus par starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Sarmat" sprādzienu izmēģinājuma laikā. Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka neko nezina par šādu iespēju.

Iespējams, uzsprādzis Putina "superierocis" — star...

Sociālajā tīklā "X" lietotājs MeNMyRC publicēja satelītuzņēmumu no poligona Krievijas Arhangeļskas apgabala Pleseckā, kur var redzēt krāteri, iespējams, no sprādziena. Fotogrāfija datēta ar 21. septembri, vēsta izdevums "Meduza".

MeNMyRC arī norādīja uz četrām ugunsdzēsēju mašīnām, kuras var pamanīt attēlā. Viņš izteica pieņēmumu, ka šahtā varētu būt uzsprāgusi starpkontinentālā ballistiskā raķete "Sarmat".

ANO atbruņošanās problēmu pētīšanas institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Pāvels Podvigs pārpublicēja šo satelīta attēlu un arī pieļāva, ka krāteris radies "Sarmat" neveiksmīgā izmēģinājuma rezultātā.

Par iespējamo katastrofu raksta arī "Telegram" kanāls "Военный осведомитель" ("Militārais ziņotājs"). "Papildus neveiksmīgo izmēģinājumu vietas satelītuzņēmumam [NASA] ugunsgrēku satelītnovērošanas sistēma FIRMS sprādziena rajonā reģistrēja nopietnu ugunsgrēku," teikts ierakstā.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs atteicās komentēt ziņas par "Sarmat" neveiksmīgo izmēģinājumu. "Par to mums nav nekādas informācijas. Tas drīzāk ir jautājums, kas attiecas uz mūsu armijas kompetenci, tādēļ iesaku vērsties pie viņiem," viņš paziņoja žurnālistiem.

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja par vienīgajiem veiksmīgajiem "Sarmat" izmēģinājumiem 2022. gada aprīlī. 2023. gada februārī CNN, atsaucoties uz informētām personām, ziņoja, ka dienā, kad ASV prezidents Džo Baidens apmeklēja Kijivuy, Krievija cieta neveiksmi "Sarmat" palaišanā. Krievijas Ārlietu ministrija toreiz to nodēvēja par "dezinformāciju". 2023. gada 1. septembrī "Roskosmos" paziņoja, ka "Sarmat" ir nodota kaujas dežūrā.

208,1 tonnu smagā "Sarmat" raķete spēj lidot 18 000 kilometrus un būt aprīkota ar 10 kodolgalviņām. Uzrunā Federālajai sapulcei 2018. gadā Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka "Sarmat" spēs trāpīt mērķiem, lidojot ne tikai pāri Ziemeļpolam, bet arī Dienvidpolam, un pārvarēs pretraķešu aizsardzības sistēmas.