Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pirmās "Starship" misijas uz Marsu tiks uzsāktas pēc diviem gadiem
foto: Shutterstock
"SpaceX" plāno divu gadu laikā uz Marsu nosūtīt piecus kosmosa kuģus bez apkalpes.
Pasaulē

Pirmās "Starship" misijas uz Marsu tiks uzsāktas pēc diviem gadiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Miljardiera Īlona Maska "SpaceX" plāno divu gadu laikā uz Marsu nosūtīt piecas bezapkalpes "Starship" misijas.

Pirmās "Starship" misijas uz Marsu tiks uzsāktas p...

Šī mēneša sākumā Masks norādīja, ka pirmās "Starship" misijas uz Marsu tiks uzsāktas pēc diviem gadiem, kad "atvērsies nākamais Zemes un Marsa pārejas logs".

Svētdien Masks paziņoja, ka apkalpes misijas grafiks būs atkarīgs no bezapkalpes lidojumu veiksmes. Ja bezapkalpes misijas veiksmīgi nosēdīsies, apkalpes misijas tiks uzsāktas pēc četriem gadiem. Tomēr, ja būs izaicinājumi, apkalpes misijas tiks atliktas vēl par diviem gadiem, teica Masks.

Masks, kurš ir zināms par mainīgajiem termiņiem attiecībā uz "Starship" gatavību, jau šī gada sākumā sacīja, ka pirmā bezapkalpes "Starship" nolaišanās uz Marsa notiks piecu gadu laikā, bet pirmie cilvēki uz Marsa nonāks septiņu gadu laikā.

Jūnijā "Starship" raķete izturēja liesmojošu, virsskaņas ātruma atgriešanos no kosmosa un veiksmīgi nosēdās Indijas okeānā, pabeidzot pilnīgu testa misiju apkārt zemeslodei ar ceturto mēģinājumu.

Masks plāno izmantot "Starship", lai īstenotu savu mērķi radīt lielu, daudzfunkcionālu nākamās paaudzes kosmosa kuģi, kas spētu nogādāt cilvēkus un kravu uz Mēnesi vēl šīs desmitgades laikā.

NASA šī gada sākumā paziņoja, ka "Artemis 3" misija un tās pirmā apkalpes nosēšanās uz Mēness pēdējo piecdesmit gadu laikā, kurā tiks izmantots "SpaceX Starship", tiks atlikta līdz 2026. gada septembrim. Iepriekš to bija plānots veikt 2025. gada beigās, norādīja NASA.

Japānas miljardieris Jusaku Maezava jūnijā atcēla privātu misiju apkārt Mēnesim, par kuru viņš bija samaksājis un kurā bija paredzēts izmantot "SpaceX Starship", atsaucoties uz neskaidrībām saistībā ar raķetes izstrādes grafiku.