Zviedrijā notikušas mācības ievainoto evakuācijai no Somijas un Baltijas valstīm iespējamā kara ar Krieviju gadījumā
foto: REUTERS/SCANPIX
Zviedrijas militārie instruktori vēro, kā karavīri šauj mācībās Baltijas salā Gotlandē, Zviedrijā, 2024. gada 21. martā.
Pasaulē

Zviedrijā notikušas mācības ievainoto evakuācijai no Somijas un Baltijas valstīm iespējamā kara ar Krieviju gadījumā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Zviedrijā pirmo reizi notikušas NATO mācības, kurās tiek atstrādāta palīdzība potenciālajā karā ar Krieviju ievainotajiem militāristiem no Somijas un Baltijas valstīm, ziņo "Sveriges Radio".

Zviedrijā notikušas mācības ievainoto evakuācijai ...

Tajās piedalās 150 cilvēki no 16 alianses valstīm. Puse no tiem ir militāristi, vēl puse - civiliedzīvotāji, no kuriem daudzi strādā veselības aprūpes sistēmā. Radio min Tahas Aleksandersones (Nacionālās veselības un sociālās nodrošināšanas padomes gatavības nodaļas vadītāja, kas ir viena no mācību organizētājām) teikto, ka viņu pamatmācība ir tāda, ka Zviedrijai būs nepieciešams daudz vairāk automašīnu pacientu pārvadāšanai, nekā ir šobrīd. Tāpat viņa uzsvēra koordinācijas problēmu esamību starp militāro un civilo veselības aprūpes sistēmu, vēsta "The Insider".

Iepriekš kļuvis zināms, ka Lietuvas varas iestādes izstrādā Nacionālo masveida evakuācijas plānu kara gadījumam ar Krieviju. Jūlijā Lietuvas Seims apstiprināja Iekšlietu ministrijas piedāvāto civilās aizsardzības stiprināšanas un attīstības programmu, kas ietver jaunu patvērumu un apziņošanas sistēmu izveidi, kā arī speciālas mobilās lietotnes izstrādi. Tikmēr Latvijas iekšlietu ministris Rihards Kozlovskis pastāstīja, ka valstī notiek darbs pie jaunu pazemes patvertņu izveides. Jūnijā Lietuvas Seims akceptēja jauniešu iesaukšanu militārajā dienestā uzreiz pēc skolas beigšanas. Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2026. gadā.