FOTO: karalienes Elizabetes II un prinča Filipa skulptūra sašķel sabiedrību - skaisti vai tomēr smieklīgi?
foto: Antrim and Newtownabbey Borough
Karalienes Elizabetes jaunā skulptūra.
Pasaulē

FOTO: karalienes Elizabetes II un prinča Filipa skulptūra sašķel sabiedrību - skaisti vai tomēr smieklīgi?

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Nesen Ziemeļīrijā atklāta skulptūra, kurā attēlota karaliene Elizabete II, princis Filips un divi korgiji. Skulptūra, kas veidota, lai godinātu Elizabetes piemiņu, ir saņēmusi neviennozīmīgas sabiedrības atsauksmes.

FOTO: karalienes Elizabetes II un prinča Filipa sk...

Lai gan vietējā pašvaldība pavēstīja, ka lielākā daļa cilvēku, kas ir redzējuši karalieni klātienē, silti uzņēma bronzas statuju, daži sociālajos medijos izsmēja to par to, ka šī skulptūra nav līdzīga karalienei.

“Tas varētu būt jebkurš,” kāds komentētājs rakstīja pie domes “Facebook” ieraksta, kurā tika paziņots par darba atklāšanu. Cits rakstīja, ka skulptūra ir “skaista”, bet “neizskatās pēc mūsu mirušās karalienes vai neatspoguļo to, kā viņa vienmēr ģērbās”.

Lai gan padome ierobežoja komentāru skaitu savā sākotnējā ierakstā, debates izplatījās platformā "X", kur skulptūras attēli savāca simtiem tūkstošu skatījumu un vairāki lietotāji to salīdzināja ar bēdīgi slaveno Krištianu Ronaldu krūšutēlu. “Pat korgijs ir apjucis,” rakstīja cits lietotājs.

foto: Antrim and Newtownabbey Borough
Karalienes Elizabetes jaunā skulptūra.
Karalienes Elizabetes jaunā skulptūra.

Skulptūru, kas ir viens no pirmajiem mirušās karalienes piemiņas darbiem Apvienotajā Karalistē, pēc Antrimas un Ņūtonabbijas rajona padomes pasūtījuma izveidoja mākslinieks Anto Brenans. Tā tika uzstādīta Antrimas pils dārzos, apmēram 30 kilometrus uz ziemeļiem no Belfāstas, un atklāta piektdien.

Skulptūru izveidoja mākslinieks Anto Brennans. Tajā attēlota Elizabete, kura raugās tālumā, tērpusies svārkos, gumijas zābakos, rūtainā vestē un galvassegā, kreisajā rokā viņai karājas rokassomiņa, bet pie kājām ir divi viņas slavenie korgiji. Aiz viņas stāv viņas vīrs Filips.

Padome atzina, ka “māksla dažkārt var izraisīt dažādus viedokļus”, bet norādīja, ka tā “ir īpaši gandarīta par to, kā skulptūra (Elizabete) papildina apkārtējo vidi, jo tā atrodas blakus Edinburgas hercoga prinča Filipa statuei un to pavada divi ar mīlestību veidoti korgiji”. 

Elizabete, kura nomira 2022. gadā, bija viens no visvairāk fotografētajiem cilvēkiem pasaulē, un par viņu tika radīti tūkstošiem gleznu un skulptūru. Tāpēc gadu gaitā ir bijuši vairāki pretrunīgi viņas un citu britu karaliskās ģimenes locekļu attēlojumi.

Velsas princeses Ketrīnas portrets, kas šogad parādījās uz žurnāla Tatler vāka, līdzīgi sašķēla viedokļus plašsaziņas līdzekļos un internetā - vieni kritiķi to raksturoja kā “neciešami sliktu”, bet citi to dēvēja par “skaistu”.

Savukārt pirmais oficiālais karaļa Čārlza III portrets kopš viņa kronēšanas arī izraisīja domstarpības - monarhs attēlots uz ugunīgi sarkana fona, kas, šķiet, gandrīz pilnībā viņu aprij.

Savukārt 2000. gadā Lučans Freids uzgleznoja karalienes portretu, kas šķita pretstats agrākajiem, romantizētajiem karalienes attēlojumiem un sašķēla gan kritiķus, gan sabiedrību.