Krievijas tiesa piespriež politiķim Iļjam Ponomarjovam desmit gadus cietumā
foto: REUTERS/SCANPIX
Saskaņā ar spriedumu Ponomarjovam arī aizliegts četrus gadus pārvaldīt interneta resursus.
Pasaulē
2024. gada 11. septembrī, 21:27

Krievijas tiesa piespriež politiķim Iļjam Ponomarjovam desmit gadus cietumā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievijas karatiesa par "viltus ziņu" izplatīšanu un "terorisma attaisnošanu" aizmuguriski piespriedusi bijušajam Valsts domes deputātam Iļjam Ponomarjovam desmit gadu cietumsodu, trešdien ziņo aģentūra "Interfax".

Krievijas tiesa piespriež politiķim Iļjam Ponomarj...

Saskaņā ar spriedumu Ponomarjovam arī aizliegts četrus gadus pārvaldīt interneta resursus. Prokuratūra pieprasīja 14 gadu cietumsodu.

Kā ziņo neatkarīgais tīmekļa izdevums "Mediazona", bijušā deputāta kriminālvajāšanas iemesls bija divi Brīvās Krievijas forumi, kā arī intervija televīzijas kanālam "Nastojaščeja Vremja", kas tika pārraidīta 2022.gada 17.martā ar nosaukumu "Putins tiks nogalināts".

Turklāt intervijā Ukrainas televīzijas kanālam "Freedom" (Brīvība) Ponomarjovs izteicās, atbalsta kara komisariātu dedzināšanu, ko prokuratūra kvalificēja kā "terorisma attaisnošanu".

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā ilgu laiku pat bija aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji bija spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".