Slimības un darbs pie uzticības atjaunošanas karaļnamam – divi gadi kopš Čārlza kļūšanas par karali
foto: Paul Marriott/Shutterstock/ Vida Press
74 gadus vecais Čārlzs par Lielbritānijas karali kļuva 2022.gada 8.septembrī.
Pasaulē

Slimības un darbs pie uzticības atjaunošanas karaļnamam - divi gadi kopš Čārlza kļūšanas par karali

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš karalienes Elizabetes II nāves 2022. gadā karalis Čārlzs III ir licis pienākumu izpildi pirmajā vietā - pat cīnoties ar vēzi. Taču karaliskajai ģimenei nav bijis citas izvēles, kā vien veikt dažas korekcijas.

Slimības un darbs pie uzticības atjaunošanas karaļ...

Kamēr karalis Čārlzs III atzīmē savu otro gadadienu karaļa amatā, karaliskā ģimene joprojām cenšas atjaunot ilgtermiņa uzticību gadsimtiem vecajai institūcijai.

Pat pirms šokējošās Čārlza un Keitas Midltones veselības krīzes, viss vienkārši nebija kā agrāk kopš karalienes Elizabetes II nāves 2022. gada 8. septembrī, kas nevarēja nemainīt visu karalisko atmosfēru Lielbritānijā. Tomēr, ņemot piemēru no savas mirušās matriarhes, pārējie karaļnama vecākie locekļi turpināja strādāt, oficiāli nekad nereaģējot uz viņu virzienā lidojošajām bultām (daudzas no tām nāca no ģimenes iekšienes).

Taču janvārī ierastās lietas apstājās: Kensingtonas pils paziņoja, ka Keita būs ārpus sabiedrības redzesloka, kamēr atveseļosies pēc vēdera operācijas vismaz līdz Lieldienām, 31. martam. Dažas stundas vēlāk Bekingemas pils pavēstīja, ka Čārlzs ārstējas no prostatas palielināšanās. Sešas dienas pēc izrakstīšanas no slimnīcas, 5. februārī, pils paziņoja, ka Čārlzam ir diagnosticēts vēzis un viņš atkāpsies no publiski redzamiem pienākumiem, kamēr tiks ārstēts.

Karaļa Čārlza III oficiālās kronēšanas fotogrāfijas

Ja atlikušajā gada laikā vairs nebūtu nevienas karaliskās ziņas, tas būtu bijis pietiekams brīdis, lai parādītu, ko tas nozīmē monarhijai. Protams, tā nenotika. Septiņas spekulāciju pilnas nedēļas vēlāk - kuru laikā pilij bija pieklājīgi jānoraida Krievijā izskanējušās baumas, ka Čārlzs ir miris, Keita 22. martā bezprecedenta videoziņojumā atklāja, ka viņa atrodas “agrīnā profilaktiskās ķīmijterapijas stadijā” pēc tam, kad pēcoperācijas testos “tika konstatēts vēzis”.

Karalis “ļoti lepojās ar Ketrīnu par viņas drosmi runāt tā, kā viņa to darīja”, pavēstīja pils preses pārstāvis. Čārlzs “visu pēdējo nedēļu laikā bija “uzturējis visciešāko kontaktu ar savu mīļoto vedeklu”, un viņš un karaliene Kamilla “turpinās sniegt savu mīlestību un atbalstu visai ģimenei šajā grūtajā laikā”.

Lai gan karalis bija “labā garastāvoklī”, viņa brāļadēls Pīters Filipss arī nojauta, ka viņa tēvocis ir bijis “ārkārtīgi neapmierināts”.“Viņš ir neapmierināts, ka nevar tikt galā un darīt visu, ko vēlas,” 24. martā publicētajā intervijā sacīja Čārlza māsas princeses Annas 46 gadus vecais dēls. “Taču viņš ir ļoti pragmatisks. Viņš saprot, ka ir laiks, kad viņam patiešām jākoncentrējas uz sevi.”

Karaļa Čārlza III pirmā kronēšanas gadadiena.

Karaļa Čārlza III kronēšanas gadadiena

Pirmdien, 6. maijā, Lielbritānijā tiek atzīmēta karaļa Čārlza III pirmā kronēšanas gadadiena. Tomēr viesības, karaļa veselības dēļ, paredzētas samērā pieticīgas.

“Viņš vienmēr spiež savu personālu un visus, savus ārstus un medmāsas, lai spētu pateikt: “Patiesībā, ziniet, vai es varu to izdarīt? Vai es varu darīt tā?” Pīters teica. “Tāpēc galvenais vēstījums būtu tāds, ka viņš acīmredzot ļoti vēlas atgriezties normālā stāvoklī. Un viņš, iespējams, ir neapmierināts, ka atveseļošanās aizņem mazliet ilgāku laiku, nekā viņš, iespējams, vēlētos.”

Kad pils pirmo reizi pastāstīja par viņa diagnozi, netika piedāvāts nekāds grafiks, cik ilgi Čārlzs varētu būt prom no sabiedrības acīm, lai gan jau no pirmās dienas bija saprotams, ka viņš joprojām plāno rūpēties par valsts lietām aiz slēgtām durvīm. Kā bija gaidāms, Viljams, Kamilla, Anna un jaunākais brālis princis Edvards Čārlza (un Keitas) prombūtnes laikā turpināja pildīt Firmas līdzpriekšsēdētāja pienākumus.

“Es vēlos izmantot šo iespēju, lai pateiktos arī par laipnajiem vēstījumiem, kas izteikti par atbalstu Ketrīnai un manam tēvam, jo īpaši pēdējās dienās,” Viljams sacīja auditorijai, kas 7. februārī Londonā piedalījās Gaisa ātrās palīdzības dienesta labdarības svinīgajā vakariņā. “Tas mums nozīmē ļoti daudz.”

Taču tikai pēc pāris nedēļām Čārlzs atsāka klātienē tikties ar Lielbritānijas premjerministru Rišu Sunaku, kurš - kā redzams pēc tam izplatītajā videoierakstā no parasti privātās tikšanās - 21. februārī, ieejot Bekingemas pils birojā, uzteica karali par to, cik labi viņš izskatās. “Tas viss ar spoguļu palīdzību,” Čārlzs jokoja.

Karalim bija ērtāk izrādīt emocijas nekā viņa neiespējami stoiskajam priekšgājējam, un viņš premjerministram sacīja: “Esmu saņēmis tik daudz brīnišķīgu vēstījumu un kartīšu. Lielākoties tas mani ir novedis līdz asarām.” 

Karalis Čārlzs III audiencē pieņem britu premjerministru Riši Sunaku 2024. gada 21. februārī

Čārlzs un Kamilla Lieldienu dievkalpojumā Svētā Džordža kapelā sēdēja atsevišķi no pārējiem draudzes locekļiem, lai izvairītos no stresa, kas varētu ietekmēt viņa veselību pirmajā publiskajā pasākumā kopš viņa hospitalizācijas.

21. martā, divu dienu ceļojuma laikā uz Ziemeļīriju, Kamilla kādam laba vēlētājam Belfāstas delikatešu restorānā "Arcadia", ziņoja: “Viņš bija ļoti vīlies, ka nevarēja ierasties.” Un, atbildot uz kādu joku par to, ka vīrieši nav “labākie pacienti”, Kamilla apliecināja: “Es cenšos viņu turēt ierindā.” Viņa arī kļuva par pirmo monarha dzīvesbiedru, kas parādījās sava laulātā vietā 28. marta Karaliskajā Mārtiņdienas dievkalpojumā.

Tikmēr gandrīz trīs mēnešus pēc vēža diagnozes paziņošanas Velsas princese sacīja, ka ķīmijterapijas laikā viņa “gūst labus panākumus”, lai gan viņas veselības ceļojumā ir “labas un sliktas dienas”.

“Šajās sliktajās dienās tu jūties vājš, noguris un tev jāļaujas ķermeņa atpūtai,” Keita 14. jūnijā rakstīja sociālajā tīklā "Instagram". “Bet labajās dienās, kad jūties spēcīgāks, tu vēlies maksimāli izbaudīt to, ka jūties labi.”

Viņa piebilda: “Mana ārstēšana turpinās un ilgs vēl dažus mēnešus. Dienās, kad jūtos pietiekami labi, ir prieks iesaistīties skolas dzīvē, veltīt personīgo laiku lietām, kas man dod enerģiju un pozitīvismu, kā arī sākt nedaudz strādāt mājās.”

Spītējot vēzim, princese Ketrīna staro “Trooping The Colour” parādē 2024. gada 15. jūnijā

13. maijā karalis Čārlzs III savam vecākajam dēlam piešķīra armijas gaisa spēku korpusa virspavēlnieka pulkveža titulu, izraisot diskusijas, jo daudzi karaļnama vērotāji uzskatīja, ka šis tituls vairāk derētu princim Harijam, kurš mācījies un dienējis šajā militārajā nozarē.

Jūnijā jau Čārzls pilnībā piedalījās oficiālās monarha dzimšanas dienas svinībās un ceļoja pa Lielbritāniju.“Man nav slikti,” viņš pagājušajā mēnesī sacīja kādam laba vēlētājam, apmeklējot ģimenes, kuras cieta 29. jūlija uzbrukumā ar nazi Sautportā, kurā tika nogalināti trīs bērni.

Savukārt 3. septembrī, apmeklējot Daisona vēža centru Karaliskajā Apvienotajā slimnīcā Batā, Kamilla pieļāva, ka viņas vīram “klājas ļoti labi”.

Karalis Čārlzs III 75. dzimšanas dienu ieskandina ar pirmssvētku tēju un torti

Dienu pirms savas 75. dzimšanas dienas karalis Čārlzs III apmeklēja sev par godu rīkoto dzimšanas dienas tējas pēcpusdienu Haigrovhausā (Tetberijā, ...

Karaliskās ģimenes eksperts Endrjū Mortons gan atklājis, ka, lai kā arī neizskatītos no ārpuses, karaliskās ģimenes locekļiem ir “bijis grūti” noturēties pēc tik ļoti iemīļotās bijušās monarhienes nāves: “Karaliskajai ģimenei ir bijis ļoti grūti turpināt darbu, jo daudzi no viņiem ir bijuši un joprojām ir smagi slimi. Karalim Čārlzam līdz šim nav īpaši veicies. Es domāju, ka viņiem visiem trūkst viņas vadošās rokas. Kad karaliene bija valsts galva un ģimenes galva, viņi visi bija diezgan labi iejutušies savās lomās."

Čārlzs par Lielbritānijas karali kļuva 2022. gada 8.septembrī, kad nomira viņa māte karaliene Elizabete II, kas valdīja 70 gadus.