Čehijā plāno piešķirt pilsonību Krievijas iedzīvotājiem, bet ar vienu nosacījumu
foto: Pexels.com/@Palu Malerba
Čehijas karogs.
Pasaulē
2024. gada 7. septembrī, 07:29

Čehijā plāno piešķirt pilsonību Krievijas iedzīvotājiem, bet ar vienu nosacījumu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Čehijas deputāti ierosinājuši Čehijas pilsonību izsniegt tikai tiem Krievijas pilsoņiem, kuri atteiksies no Krievijas, raksta čehu mediji. Iniciatīvu atbalstīja Čehijas iekšlietu ministrs Vits Rakušans.

Čehijā plāno piešķirt pilsonību Krievijas iedzīvot...

Pēc deputātu domām, Čehija tādējādi spēs ierobežot Krievijas ietekmi valstī. Saskaņā ar priekšlikumu nosacījums attieksies uz visiem Krievijas iedzīvotājiem, izņemot tos, kuri lūdz patvērumu, kā arī dažus īpašus gadījumus. Šobrīd visi ārzemnieki, ieskaitot Krievijas iedzīvotājus, saņemot čehu pilsonību, var saglabāt savu iepriekšējo pilsonību, raksta "The Insider".

Kā iepriekš rakstīja izdevums "420on", Čehijas pilsonību ik gadu saņem aptuveni 5 tūkstoši ārvalstnieku, no kuriem lielākā daļa ir Krievijas iedzīvotāji, ukraiņi un slovāki. Krievijas iedzīvotāju interese par Čehijas pasēm pieauga divas reizes pēc tam, kad sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā. 2023. gadā Čehijas pases saņēma vairāk nekā 1100 Krievijas iedzīvotāju - gandrīz divreiz vairāk nekā gadu iepriekš.

Turklāt Čehija ir viena no pirmajām valstīm, kas pārstājusi izsniegt tūrisma Šengenas vīzas Krievijas pilsoņiem pēc kara sākuma Ukrainas teritorijā. Tāpat kopš 2022. gada jūnija Čehija ir ierobežojusi uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem. Iepriekš Čehijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka no jūlija valsts beidz atzīt Krievijas pases bez biometrijas datiem, uzsverot, ka Krievijas pilsoņi ar šādām pasēm valsts teritorijā uzturas nelegāli.