Ukrainas ārlietu ministra amatā Andrijs Sibiha nomainījis Dmitro Kulebu. Kas par viņu zināms?
Jaunais Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Sibiha (foto: Scanpix / AP)
Pasaulē
2024. gada 5. septembrī, 22:20

Ukrainas ārlietu ministra amatā Andrijs Sibiha nomainījis Dmitro Kulebu. Kas par viņu zināms?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu. Viņš šajā amatā nomainījis Dmitro Kulebu, kurš trešdien iesniedza demisijas rakstu.

Ukrainas ārlietu ministra amatā Andrijs Sibiha nom...

49 gadus vecais Sibiha  2016.gada līdz 2021.gadam bija Ukrainas vēstnieks Turcijā, kur jau izpelnījās Krievijas nepatiku par apsūdzībām "vēsturiskās patiesības" izkropļošanā. Toreiz viņš apgalvoja, ka Krievija "ciniski izkropļo vēsturisko patiesību, uzdodoties par galveno "antifašistu"". Viņš arī nosauca Kremļa politiku par konfliktu cēloni visā pēcpadomju telpā.

Pēc Krievijas invāzijas 2022. gadā, būdams Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītāja vietnieks, viņš pieļāva sarunas par Krimas statusu. "Visas zemes ir jāatgūst, nekādu teritoriālo kompromisu. Kad mēs sasniegsim statēģiskos mērķus, piemēram, iziesim līdz administratīvajai robežai, mēs sakam, ka potenciāli var atvērties diplomātiska lappuse par Krimas atgūšanu. Taču es galīgi neizslēdzu arī militāru līdzekli," viņa teikto citēja izdevums gazeta.ru. Vienlaikus viņš aicināja neaizmirst, ka Rietumu palīdzība ir tieši atkarīga no pašu sekmēm frontē. "Rietumu palīdzības līmenis ir atkarīgs no mūsu panākumiem. Jo vairāk sasniegsim kaujas laukā, jo vairāk saņemsim no partneriem."

Jāpiebilst, ka runas par Sibihas iespējamo iecelšanu ārlietu ministra amatā klīda jau pavasarī, kad viņu iecēla ārlietu ministra pirmā vietnieka amatā. "Kopš pirmajām pilna apmēra invāzijas dienām Sibiha bija ar prezidentu, bija iesaistīts visās svarīgākajās sarunās un, pateicoties savam profesionālismam, nopelnīja prezidenta uzticēšanos un cieņu," "ABC News" izteicās Augstākās radas deputāts un parlamenta ārlietu komitejas vadītājs Oleksandrs Merežko. "Viņš nebaidās būt nepopulārs." Savukārt cits komitejas loceklis Bohdans Jaremenko piebilda, ka Sibiha ir "stingrs, pieredzējis profesionālis".