Negaidīts pavērsiens Francijas politikā - Makrons premjerministra amatam izvirza labējā spārna politiķi Barnjē
foto: REUTERS/SCANPIX
Barnjērs vēl 2020. gadā Eiropas Savienības vārdā Beļģijā vadīja "Brexit" sarunas ar Apvienoto Karalisti.
Pasaulē
2024. gada 5. septembrī, 15:27

Negaidīts pavērsiens Francijas politikā - Makrons premjerministra amatam izvirza labējā spārna politiķi Barnjē

Anna Klāra

Jauns.lv

Pēc Francijas ārkārtas vēlēšanām un gandrīz divus mēnešus ilgā politiskā strupceļa, Francijas prezidents Emanuels Makrons premjerministra amatam izvirzījis labēji noskaņoto Mišelu Barnjē.

Negaidīts pavērsiens Francijas politikā - Makrons ...

Pēc Francijas ārkārtas vēlēšanām par lielāko politisko spēku valstī kļuva kreisi noskaņoto politiķu alianse. Tomēr neviens no lielākajiem politiskajiem spēkiem vēlēšanās neieguva vairākumu, tādēļ Francija nonāca politiskā strupceļā, nespējot panākt vienprātību premjerministra vai koalīcijas izvēlē.

Ceturtdien, 5. septembrī, politiskā situācija ir mainījusies, jo Francijas prezidents Emanuels Makrons negaidīti premjerministra amatam izvirzīja labēji noskaņoto Mišelu Barnjē. 73 gadus vecais politiķis, kuram Makrons uzdeva izveidot "saliedētu valdību", kļūs par vecāko premjerministru mūsdienu Francijas vēsturē. Tiesa, jaunajai valdībai vēl būs jāiztur uzticības balsojums Nacionālajā asamblejā.

Lai gan Barnjē pēdējos gados nebija politiski aktīvs, viņa reputācija kā "pieredzējušam ārlietu ministram un Eiropas Komisijas loceklim" esot ļāvusi Makronam nosliekties par labu viņa kandidatūrai. Kāds prezidenta padomnieks atzina, ka Barnjē "izveidojies labs kontakts ar Makronu", un ka viņam būtu mazāka iespēja saskarties ar tūlītēju parlamenta neuzticību.

Sākotnēji kā galvenie kandidāti uz premjerministra amatu tika minēti divi politiskie smagsvari – bijušais konservatīvais ministrs Ksavjers Bertrāns un bijušais sociālistu premjerministrs Bernards Kazenēvs. Tomēr politiskā situācija parlamentā abiem politiķiem bija nelabvēlīga, jo viņi būtu riskējuši ar neuzticības balsojumu gan no kreisajiem, gan no galēji labējiem spēkiem.