Brazīlijā apturēta sociālo mediju platformas "X" darbība
foto: Shutterstock
Brazīlijas tiesnesis liek apturēt sociālo mediju platformas "X" darbību.
Pasaulē

Brazīlijā apturēta sociālo mediju platformas "X" darbība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Viens no pasaulē populārākajiem sociālajiem tīkliem "X" Brazīlijā - valstī ar piekto lielāko digitālo iedzīvotāju skaitu - ir pārtraucis darbību pēc tam, kad Īlona Maska atteikšanās ievērot vietējos likumus nozīmēja, ka to bloķēja augstākā tiesa.

Brazīlijā apturēta sociālo mediju platformas "X" d...

Sestdienas rītā miljoniem Brazīlijas "X" lietotāju nevarēja piekļūt tīklam, jo interneta pakalpojumu sniedzēji un mobilo sakaru uzņēmumi sāka piemērot aizliegumu.

Daudzi brazīlieši meklēja patvērumu konkurējošajā tīklā "Bluesky", kas ziņoja, ka pēdējo divu dienu laikā tas ir ieguvis 500 000 jaunus lietotājus. “Laipni lūgti Bluesky!” uzņēmums portugāļu valodā vēstīja saviem jaunajiem sekotājiem.

"Bluesky" jauno biedru vidū ir arī Felipe Neto, viens no Brazīlijas vadošajiem sociālo mediju influenceriem, kuram ir vairāk nekā 17 miljoni "X" sekotāju. “Neaizmirstiet, ka, dodoties uz citu valsti, jums ir pienākums ievērot tās tiesību aktus, pat ja tiem nepiekrītat,” rakstīja Neto.

"X", kam Brazīlijā ir vairāk nekā 22 miljoni lietotāju, aizliegums ir kulminācija politiski spraigā, mēnešiem ilgā cīņā starp valsts augstāko tiesu un labējo tehnoloģiju miljardieri.

Konflikts ar Masku sākās, kad Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss lika apturēt vairākus "X" kontus, kas pieder bijušā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītājiem. Di Moraiss aprīlī lika sākt izmeklēšanu pret Masku, apsūdzot viņu vairāku apturēto "X" kontu atjaunošanā.