Superjahta "Bayesin" nogrima 30 minūšu laikā.

Itālijas superjahtas avārijā bojāgājušie

Superjahtas avārijā bojā gāja britu tehnoloģiju magnāts Maiks Linčs, viņa meita Hanna, kompānijas "Morgan Stanley" priekšsēdētājs Džonatans Blūmeras un viņa ...

Pasaulē
2024. gada 29. augustā, 10:38

FOTO, VIDEO: superjahtas kapteinis atteicies atbildēt uz prokuratūras jautājumiem; izmeklēšana uzsākta arī pret diviem apkalpes locekļiem

Anna Klāra

Jauns.lv

Superjahtas avārijā, kurā dzīvību zaudēja britu tehnoloģiju magnāts Maiks Linčs, viņa meita Hanna un vēl pieci cilvēki, uzsākta izmeklēšana ne vien pret jahtas kapteini, bet arī diviem apkalpes locekļiem.

FOTO, VIDEO: superjahtas kapteinis atteicies atbil...

Jau ziņots, ka Itālijas prokuratūra uzsākusi oficiālu izmeklēšanu pret superjahtas kapteini - 51 gadus veco Jaunzēlandes pilsoni Džeimsu Katfīldu, kura vadītais kuģis aizvadītajā nedēļā pie Sicīlijas krastiem nogrima. Itālijas prokuratūra izmeklē viņa iespējamo vainu kuģa avārijā un iesaisti septiņu cilvēku slepkavībās. Kā ziņo prokuratūra, kapteiņa nopratināšana notikusi otrdien, 27. augustā, bet viņš tās laikā klusējis un atteicies atbildēt uz jebkādiem jautājumiem.

foto: Ekrānšāviņš
Jahtas kapteinis Džeimss Katfīlds uz prokuratūras jautājumiem atteicies atbildēt.
Jahtas kapteinis Džeimss Katfīlds uz prokuratūras jautājumiem atteicies atbildēt.

Ceturtdien, 29. augustā, prokuratūra paziņojusi, ka par tiem pašiem noziegumiem uzsākta izmeklēšana pret kuģa inženieri Timu Pārkeru Ītonu un jūrnieku Metjū Grifitu. Ītons tiek izmeklēts saistībā ar viņa nespēju nosargāt drošību jahtas mašīntelpā, bet Grifits, kā ziņo avoti, par iespējamo drošības pasākumu protokola neievērošanu. Jūrnieks liktenīgajā dienā uz jahtas dežūrēja. 

Metjū Grifits trešdien Itāliju pametis un devies uz Francijas pilsētu Nicu. Divi apkalpes locekļi devušies uz Dubaiju, bet vēl divi - aizlidojuši uz Stambulu. Nesen pieņemtā juridiskā reforma Itālijā paredz, ka cilvēkiem, pret kuriem uzsākta izmeklēšana, ir atļauts pamest valsti, ja pret viņiem nav savākts pietiekams pierādījumu apjoms. Tomēr viņiem jānodrošina iespēja ar viņeim sazināties.

Jahtas nogrimšana ir radījusi neizpratni jūniecības ekspertu vidū, kas norāda, ka tāda jahta kā "Bayesian" bija aprīkota ar visiem nepieciešamajiem drošības līdzekļiem, un tai vajadzēja izturēt vētru. Tāpat viņi uzsver, ka jahtai nevajadzēja nogrimt tik ātri. Kā jau ziņots, pēc izglābšanās biznesmeņa dzīvesbiedre medijiem norādīja, ka četros no rīta kopā ar vīru pamodusies, jo laiva sasvērusies, bet pēc pusstundas tā nogrimusi. Pašlaik jahta guļ 50 metru dziļumā jūtas gultnē, kas ļoti sarežģī izmeklēšanas darbus - ūdenslīdzēji zem ūdens spēj pavadīt vien 12 minūtes, no kurām divas ir nepieciešamas, lai ienirtu līdz jahtai un iznirtu no ūdens.