Uzsākta oficiāla izmeklēšana pret Itālijas krastos nogrimušās superjahtas kapteni
foto: Jauns.lv
Kapteinis ir kāds 51 gadus vecs Jaunzēlandes pilsonis vārdā Džeimss Katfīlds.
Pasaulē
2024. gada 27. augustā, 12:39

Uzsākta oficiāla izmeklēšana pret Itālijas krastos nogrimušās superjahtas kapteni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Itālijas prokuratūra ir uzsākusi oficiālu izmeklēšanu pret superjahtas kapteini, kura vadītais kuģis aizvadītajā nedēļā pie Sicīlijas krastiem nogrima, nonāvējot britu tehnoloģiju magnātu Maiku Linču, viņa meitu Hannu un vēl piecus cilvēkus.

Uzsākta oficiāla izmeklēšana pret Itālijas krastos...

Kapteinis ir kāds 51 gadus vecs Jaunzēlandes pilsonis vārdā Džeimss Katfīlds. Izmeklēšana pret viņu tiek veikta saistībā ar kuģa avāriju un apsūdzībām slepkavībā, vēsta tiesu sistēmas avots. Itāļu advokāts Džovanni Rikuti norādījis, ka otrdien, 27. augustā plānota kapteiņa nopratināšana, piebilstot, ka "viņam ir tiesības par notikušo arī klusēt". Tāpat šodien tiks nopratināti citi superjahtas apkalpes locekļi. Advokāts piebilst, ka izmeklēšanas uzsākšana vēl nenozīmē, vainas pierādīšanu, tādēļ aicina iedzīvotājus būt pacietīgiem.

Uz 56 metrus garās luksusa superjahtas "Bayesian", avārijas brīdī atradās 22 cilvēki. Tā apgāzās 19. augusta pēcpusdienā un nogrima vien dažu minūšu laikā. No grimstošās jahtas paspēja izglābties 15 cilvēki, tostarp deviņi no desmit apkalpes locekļiem un Linča sieva, kura bija jahtas īpašniece. 

Prokurori norādīja, ka "izmeklēšana prasīs laiku, un, lai tā notiktu pilnvērtīgi, no jūras būs jāizceļ nogrimušās jahtas vraks. Pašlaik iespaidīgā jahta atrodas 50 metru dziļumā Sicīlijas piekrastes jūras dzīlēs.

"Iespējams, kuģa avārija ir saistīta ar slepkavības mēģinājumu, un īstais jautājums ir - kurš par to ir atbildīgs," sestdien medijiem vēstīja Itālijas prokurors Ambrodžio Kartosio, kurš vada izmeklēšanu. Jūras kodekss nosaka, ka "atrodoties jūrā pilnu atbildību par kuģi, tā apkalpi un visu, kas uz kuģa atrodas uzņemas tā kapteinis.

Katfīlds un avārijā izdzīvojušie apkalpes locekļi pagaidām nav snieguši nekādus publiskus komentārus par katastrofu. Kuģniecības arhitekts Franko Romani, kurš piedalījās jahtas projektēšanā, pirmdien intervijā laikrakstam "La Stampa" norādīja, ka "Bayesian" tika būvēta, lai izturētu jebkādus laikapstākļus.