Skatāmies debesīs! Šonakt gaidāma neparasta astronomiska parādība
Foto: Shutterstock
Pasaulē
2024. gada 27. augustā, 18:59

Skatāmies debesīs! Šonakt gaidāma neparasta astronomiska parādība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

28. augusta rītā pasaulē varēs vērot retu astronomisku parādību — sešas Saules sistēmas planētas un Mēness atradīsies vienā Saules pusē apmēram 160 grādu platā sektorā, un mākoņi netraucēs tās saskatīt.

Skatāmies debesīs! Šonakt gaidāma neparasta astron...

Debesu austrumu pusē no rīta atradīsies Merkūrijs, Marss, Jupiters un Urāns, bet dienvidrietumos Saturns un Neptūns. Mēness būs vērojams netālu no Marsa. Visas planētas, izņemot Urānu un Neptūnu (tam vajadzēs spēcīgu binokli vai teleskopu), varēs saskatīt ar neapbruņotu aci, un tās parādīsies dažādos laikos — vispirms Ūdensvīra zvaigznājā gaidāms dzeltenīgais Saturns, pēc tam pie Zivju zvaigznājā meklējams Neptūns, viņam Vērša zvaigznājā sekos Urāns. Jupiters un Marss parādīsies Mēness tuvumā arī Vērša zvaigznājā, abas šīs planētas būs viegli pamanāmas, bet pēdējais Lauvas zvaigznājā gaidāms Saulei vistuvākais Merkūrijs, kurš parādīsies īsi pirms rītausmas.

Meteorologu prognozes debesu vērotājiem Latvijā ir labvēlīgas: nakts būs skaidra, mākoņi daļēji aizklās debesis tikai atsevišķos valsts rajonos rīta pusē.

Astronomi prognozē, ka nākamā savdabīgā planētu parāde gaidāma 2025. gada 18. janvārī, kad naksnīgajās debesīs būs redzami Venēra, Marss, Jupiters, Saturns, Urāns un Neptūns, bet 2025. gada 28. februārī viņu klāstam pievienosies arī Merkūrijs.