Lielbritānijā sāk testēt zāles, kas palēnina Alcheimera slimības progresēšanu; Eiropā tās ir aizliegtas
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2024. gada 22. augustā, 12:23

Lielbritānijā sāk testēt zāles, kas palēnina Alcheimera slimības progresēšanu; Eiropā tās ir aizliegtas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/theSun

Apvienotajā Karalistē uzsākta cīņa pret Alcheimera slimību ar pavisam jaunām zālēm, kas to blakusparādību dēļ gan aizliegtas citviet, tai skaitā Eiropā.

Lielbritānijā sāk testēt zāles, kas palēnina Alche...

"Lecanemab", ko izstrādājis farmācijas uzņēmums "Eisai", ir mērķtiecīga antivielu terapija, kas saistās ar amiloīdu - proteīnu, kas uzkrājas cilvēku ar šo slimību smadzenēs. Šie medikamenti ir paredzēti, lai palīdzētu novērst uzkrāšanos un palēnināt kognitīvās funkcijas samazināšanos.

"Lecanemab" jau ir licencētas ASV, kur tas maksā aptuveni 20 000 mārciņu vienam pacientam gadā, kā arī Ķīnā, Japānā, Honkongā, Dienvidkorejā un Izraēlā. Tomēr Eiropas Zāļu aģentūra jūlijā tās noraidīja, skaidrojot, ka medikamentu priekšrocības neatsver risku, ka cilvēkiem rodas nopietnas blakusparādības, piemēram, asiņošana un smadzeņu pietūkums. 

Zāļu un veselības aprūpes produktu regulatīvās aģentūras pagaidu izpilddirektors Džulians Bīčs, kas atbild par veselības aprūpes kvalitāti un piekļuvi, sacīja: "Mūsu galvenā prioritāte ir tādu zāļu licencēšana, kas atbilst pieņemamiem drošības, kvalitātes un efektivitātes standartiem. Mēs esam pārliecināti, ka kopā ar licences apstiprināšanas nosacījumiem ir izpildīti atbilstošie šo zāļu normatīvie standarti.”

"Tāpat kā visu medicīnisko produktu gadījumā, mēs rūpīgi pārbaudīsim to drošību, un, veicot kontrolētu pēcreģistrācijas drošuma pētījumu, mēs nodrošināsim, ka "Lekanemaba" ieguvuma risks klīniskajā lietošanā tiks rūpīgi uzraudzīts," pauž Bīčs.

Kopumā aptuveni 900 000 britu ir demence, un Alcheimera slimība ir atbildīga par diviem no trim gadījumiem. Gadījumu skaits pieaug, un joprojām nav cerību uz ārstēšanu, jo pašreizējās zāles var tikai mazināt simptomus. Eksperti "Lekanemabu" nodēvējuši par slimības "beigu sākumu", jo ir konstatēts, ka tas palēnina kognitīvās funkcijas samazināšanos par 27 procentiem. 

Profesors Džons Hārdijs, UCL Neiroloģijas institūta neiroloģisko slimību molekulārās bioloģijas priekšsēdētājs, aprakstīja šīs zāles kā "spēli mainošu". "Nav šaubu, ka tas ir lielākais progress 30 gadu laikā," viņš piebilda. 

77 gadus vecā Džoana Murto, kas bija viena no pirmajiem cilvēkiem, kura pievienojās zāļu izmēģinājumam pēc tam, kad viņai tika diagnosticēti viegli kognitīvi traucējumi un augsts Alcheimera slimības risks, atzīst, ka viņas atmiņa ir uzlabojusies: “Es jūtos. pilnīgi normāli, un man nav tādu problēmu, kādas man bija.”

Hilarija Evansa-Ņūtone, Alcheimera pētniecības UK izpilddirektore, sacīja: "Šodienas ziņas ir rūgti saldas cilvēkiem, kurus skārusi Alcheimera slimība. Tas ir ievērojams sasniegums, ka zinātne tagad nodrošina licencētu ārstēšanu, kas var palēnināt Alcheimera postošo ietekmi, nevis tikai atvieglot tā simptomus. Tomēr ir skaidrs, ka mūsu veselības sistēma nav gatava pieņemt šo jauno Alcheimera zāļu vilni. Tas nozīmē, ka pašreizējā situācijā cilvēkiem slimības sākuma stadijā tiks liegta piekļuve "Lekanemabam", un tas būs pieejams tikai tiem, kuri var maksāt privāti. Tas rada lielu vilšanos.”

Viņas ieskatā "Lekanemabs" ir sākums pārmaiņām, kā nākotnē tiks ārstētas tādas slimības kā Alcheimera slimība. Pašlaik tiek veikti vairāk nekā 160 izmēģinājumi, kuros pārbauda vairāk nekā 125 eksperimentālas Alcheimera slimības ārstēšanas metodes visā pasaulē, tostarp 30 vēlīnās stadijas pētījumos.