Sportistu statujas paspēj novākt, pirms nobaida prezidentu
foto: Sociālie tīkli
Ko tādu redzot, var nobīties. Pilsētas varas iestādes sportistu statujas novāca, pirms tās ierauga Kenijas prezidents.
Pasaulē

Sportistu statujas paspēj novākt, pirms nobaida prezidentu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Kenijas pilsētas Eldoretas amatpersonas novākušas nesen uzstādītās trīs sportistu statujas pēc tam, kad tās plaši izsmietas un raksturotas gan kā apkaunojošas, gan slikts joks.

Sportistu statujas paspēj novākt, pirms nobaida pr...

Eldoreta ir pazīstama kā “čempionu mājvieta”, tā atrodas Rifta ielejas vidū un no šejienes nāk lielākā daļa Kenijas pasaules līmeņa sportistu.

Statujas uzstādītas īsi pirms ceremonijas, kur Kenijas prezidents Viljams Ruto oficiāli piešķīra Eldoretai pilsētas statusu. Naktī pirms svarīgā pasākuma tās nogādātas nezināmā vietā, tā ka valsts galva neredzēja “mākslas darbus”, no kuriem varēja arī nobīties.

Pilsēta šonedēļ atklāja vairākus pieminekļus, arī kukurūzas vālīti un piena strūklaku. Tiem bija jāatspoguļo apgabala sporta un lauksaimniecības mantojums, un pieminekļi uzstādīti pilsētas galvenajos apļveida krustojumos.

Mākslas darbi ātri kļuva par izsmiekla objektiem, nevis raisīja cerēto lepnumu. Varas iestādes nav norādījušas, kas bija attēlots statujās, bet sociālo tīklu lietotāji saskatīja 1500 metru pasaules rekordisti Feitu Kipjegonu un maratona leģendu Eliudu Kipčogi. Par trešo tēlu, kas esot vīrietis, skaidrības nav.

Kāds kenijietis norāda, ka šie darbi atspoguļo “mūsu kā valsts kolektīvo viduvējību”. “Ir apkaunojoši saukt to par Feitas Kipjegonas statuju,” raksta cits platformas X lietotājs. Vēl viens X komentētājs spriež, ka maratona leģendas Eliuda Kipčoges statujas autors debesis neredzēs. Jau ceturtdienas rītā statuju vietā bija tukši pjedestāli.

Kenija bija panākumiem bagātākā Āfrikas valsts Parīzes olimpiskajās spēlēs, ieņemot 17. vietu medaļu tabulā ar četriem zeltiem un kopā 11 medaļām.

Kipjegona izcīnīja uzvaru 1500 metros sievietēm ar jaunu olimpisko rekordu 3 minūtes 51,29 sekundes, kļūstot par pirmo skrējēju, kura vienā distancē izcīnījusi zelta medaļas trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. Viņa arī ieguva sudrabu 5000 metru distancē. Kipčoge šoreiz nepabeidza maratonu, jo muguras savainojuma dēļ bija spiests izstāties.