1dienas
19stundas
33minūtes
33sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Amerikāņu balerīnai par 51 dolāra ziedojumu Ukrainas labdarības organizācijai piespriež 12 gadu cietumsodu Krievijā
foto: REUTERS/SCANPIX
Ksenija Kareļina Krievijas tiesā tika atzīta par vainīgu “valsts nodevībā”.
Pasaulē

Amerikāņu balerīnai par 51 dolāra ziedojumu Ukrainas labdarības organizācijai piespriež 12 gadu cietumsodu Krievijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/ Daily mail

ASV un Krievijas pilsonei Ksenija Kareļinai Krievijā piespriests 12 gadu cietumsods par to, ka viņa ziedojusi 51 dolāru un 80 centus Ukrainas labdarības organizācijai.

Amerikāņu balerīnai par 51 dolāra ziedojumu Ukrain...

Šodien Kareļinu Krievijas tiesa atzina par vainīgu “valsts nodevībā” un piesprieda 12 gadus ieslodzījuma vispārējā režīma kolonijā.  Kareļina, kura ir balerīna amatiere, ir dzimusi Krievijā, bet 2012. gadā pārcēlās uz ASV un 2021. gadā ieguva ASV pilsonību. Viņa bija pārcēlusies uz Losandželosu, kur strādāja spa. Šogad februārī viņa tika arestēta Jekaterinburgā. Viņa bija atgriezusies Krievijā, lai apciemotu savu ģimeni.  Viņas bijusī vīramāte Eleonora Srebroski februārī aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Kareļina bija devusies mājās ap Jauno gadu pēc tam, kad viņas draugs uzdāvināja viņai lidmašīnas biļeti. Karoļina teica, ka Krievijā ir droši, un draugam nav jāuztraucas.

Kad Kareļina ieradās janvāra beigās Koļcovas lidostā, viņas mobilo tālruni uzreiz pēc nolaišanās pārbaudīja likumsargi. Viņi telefona meklētājā ierakstīja vārdu “Ukraina” un atrada pierādījumus par ziedojumu. Kareļina uzreiz netika arestēta, bet gan paturēta iecirknī 14 dienas par “sīku huligānismu” jeb par to, ka bija lamājusies publiskā vietā. Šo apgalvojumu Kareļina noraidīja tiesā. Pēc 14 dienām Kareļinu neatbrīvoja, jo pēc tam viņa tika apsūdzēta valsts nodevībā.

Izmeklētāji atklāja, ka Kareļina 2022. gada 24. februārī ( pirmā diena, kad Krievija iebruka Ukrainā) bija ziedojusi līdzekļus organizācijai, kas atbalsta Ukrainas kara centienus.  Krievijas Federālais drošības dienests paziņoja, ka viņa darbojās "Ukrainas organizācijas interesēs. Līdzekļi tika pārskaitīti Ukrainas organizācijai un vēlāk izmantoti taktisko medikamentu, ekipējuma, kaujas līdzekļu un munīcijas iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem." Viņas atbalstītāji apgalvo, ka viņa bija ziedojusi 51 dolaru un 80 centus Ņujorkā bāzētai labdarības organizācijai “Razom for Ukraine”, kas sniedz humāno palīdzību bērniem un veciem cilvēkiem Ukrainā. Labdarības organizācija noliedz, ka tā sniedz Kijevai jebkādu militāro atbalstu.

Losandželosas iedzīvotāja savu vainu atzina slēgtā tiesas prāvā Urālu pilsētā Jekaterinburgā, kur viņas lietu izskatīja tā pati tiesa, kas jūlijā par spiegošanu notiesāja "Wall Street Journal” reportieri Evanu Gerškoviču. 33 gadus vecā balerīna un spa darbiniece netika iekļauta lielajā ieslodzīto apmaiņā starp Krieviju un Rietumiem pagājušajā nedēļā, kad tika atbrīvots “Wall Street Journal” reportieris Evans Gerškovičs, kurš jūlijā tika notiesāts par spiegošanu.  Taču Kareļinas advokāts Mihails Mušailovs ir paudis cerību, ka viņa tiks iekļauta kādā no nākamajām apmaiņām.