Lielbritāniju pārņem milzu zirnekļi, kas reiz bija uz izmiršanas robežas
foto: Shutterstock
Zirnekļi ir īpaši milzīgi.
Pasaulē
2024. gada 10. augustā, 12:12

Lielbritāniju pārņem milzu zirnekļi, kas reiz bija uz izmiršanas robežas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/theSun

Lielbritānijas māju īpašniekiem ir izteikts steidzams brīdinājums pēc tam, kad Lielbritānijā savairojušies tūkstošiem plaukstas lieluma zirnekļu.

Lielbritāniju pārņem milzu zirnekļi, kas reiz bija...

Jauni pētījumi atklāj, ka Lielbritānijā zirnekļveidīgo, kuru kāju platums ir tik liels kā cilvēka plauksta, populācija strauji pieaug. Šie zirnekļi, kas reiz bija uz izmiršanas robežas, ir brīnumaini atgriezušies, pateicoties veiksmīgai audzēšanas programmai.

Taču, kamēr dabas aizsardzības aktīvisti priecājas, mājokļu īpašnieki tiek brīdināti sagatavoties šo milzu zirnekļu klātbūtnei.

Un, ņemot vērā to, ka 12 dažādās Norfolkas vietās tagad mīt vairāk nekā 3750 vairošanās mātīšu, nav brīnums, ka šie zirnekļveidīgie ieņem pirmo vietu avīžu ziņu virsrakstos. Vēl 2010. gadā šāda veida zirneklis bija ļoti pieticis izdzīvošanai, jo bija sastopams tikai trīs nelielās vietās Sufolkā un Saseksā. Taču desmit gadus vēlāk situācija ir mainījusies, un tagad šīs milzīgās radības plaukst Apvienotās Karalistes mitrajās, purvainajās ainavās.

RSPB Mid Yare dabas rezervāta teritorijas vadītājs Tims Strudviks nevarētu būt lepnāks par šo zirnekļu atdzimšanu: "Mēs lepojamies ar to, ka mūsu rezervāti un komandas ir palīdzējušas atjaunot šo sugu. Šiem zirnekļiem ir svarīga loma bagātīgās ūdens daudzveidības uzturēšanā, kas atrodama mūsu rezervātu ganību grāvjos." 

Strudviks tos raksturo kā "iespaidīgus pēc izmēra, bet arī skaistus.”

"Šie pusūdens zirnekļi ar raksturīgajām baltajām vai krēmkrāsas joslām, kas stiepjas gar vēdera sāniem, ir brīnišķīgs skats. Un, ja atrodaties dīķa tuvumā, jāuzmanās - tie var skriet pa ūdens virsmu, lai noķertu savu laupījumu, kas var būt gan citi zirnekļi, gan zivis un pat tauriņi," skaidro zirnekļu entuziasts.

Lai gan šī suga joprojām ir iekļauta "neaizsargāto" sugu sarakstā un ir prioritārā suga, sagaidāms, ka ikgadējās zirnekļu uzskaites septembrī parādīs vēl vienu veiksmīgu vairošanās gadu.