Irāna tomēr neuzbruks Izraēlai? Jaunākās ziņas vieš cerības
foto: VIA REUTERS
Likvidētais "Hamas" vadītājs Ismails Hanija un Irānas augstākais līderis Alī Hāmenejī Teherānā
Pasaulē

Irāna tomēr neuzbruks Izraēlai? Jaunākās ziņas vieš cerības

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Irānas vadība varētu atteiksies no sākotnējiem plāniem par intensīva uzbrukuma veikšanu Izraēlai, lai šādi atmaksātu par palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā, vēsta amerikāņu tīmekļa izdevums "Politico", atsaucoties uz saviem avotiem.

Irāna tomēr neuzbruks Izraēlai? Jaunākās ziņas vie...

ASV uzskata, ka Teherāna jau ir pieņēmusi lēmumu un tuvākajā laikā neplāno veikt triecienu, teikuši "Politico" avoti. ASV amatpersonas ir arī pārliecinātas, ka Irāna ņems vērā Vašingtonas aicinājumu pārskatīt plaša mēroga uzbrukuma plānus, ņemot vērā, ka Hanijas nogalināšanas operācijas laikā Teherānā nav cietis neviens Irānas pilsonis.

ASV diplomātiskie avoti pauduši brīdinājumus, ka masīvs trieciens palielinātu spriedzi reģionā un radītu tiešas konfrontācijas risku starp Irānu un Izraēlu.

Hanija tika nogalināts 31.jūlijā Teherānā. "Hamas" līderis bija ieradies Irānas galvaspilsētā, lai piedalītos Irānas prezidenta Masuda Pezeškiāna inaugurācijā. 

Irāna uzbrukumā apsūdz Izraēlu. Izraēlas puse oficiāli atbildību par Hanijas nogalināšanu nav uzņēmusies.

Augusta sākumā ASV paziņoja, ka saņēmušas informāciju par gaidāmu Irānas uzbrukumu Izraēlai. Izraēla apgalvoja, ka brīdinājumu par iespējamo uzbrukumu no Teherānas saņēmusi ar Ungārijas starpniecību. Izraēlas mediji arī vēstīja, ka valsts izlūkdienesti sprieduši par preventīvu triecienu Irānai, ja Teherānas uzbrukums tiks uzskatīts par nenovēršamu.