Slēdz Hamburgas vecāko mošeju
foto: Action Press/Shutterstock/ Vida Press
Vācijas policija pārmeklēja Hamburgas Zilo mošeju un atrada pierādījumus par ekstrēmismu.
Pasaulē
2024. gada 27. jūlijā, 05:22

Slēdz Hamburgas vecāko mošeju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vācijas Iekšlietu ministrija pēc vairāku mēnešu ilgas izmeklēšanas nolēmusi slēgt Hamburgas Islāma centru, kas propagandējis ekstrēmismu un atbalstījis teroristus – “Hezbollah” Libānā.

Slēdz Hamburgas vecāko mošeju...

Centram piederošajā Zilajā mošejā policija veikusi kratīšanu, tas ir viens no vecākajiem musulmaņu dievnamiem Vācijā, ko 1960. gadu sākumā uzcēla Irānas emigranti un uzņēmēji. “Ir ļoti svarīgi šeit skaidri nošķirt: mēs nevēršamies pret reliģiju,” iekšlietu ministre Nensija Fēzere norāda, ka runa ir tikai par grupu, kas apdraudējusi Vācijas valsti un sieviešu tiesības.

“Hezbollah” atbalstošās Irānas Ārlietu ministrija izsaukusi Vācijas vēstnieku un notiekošo nodēvējusi par “islamofobijas piemēru” un vārda brīvības pārkāpumu.

Hamburgas Islāma centram ir ciešas saites ar Irānu, ar tā starpniecību Teherāna guvusi būtiski ietekmi Vācijas mošejās un musulmaņu organizācijās. Savā ziņā Zilo mošeju var salīdzināt ar nu jau slēgto Maskavas namu Rīgā un citām Krievijas ietekmes struktūrām.

Minētais centrs likumsargu uzmanību izpelnījās pēc “agresīva antisemītisma” un Irānas “islāma revolūcijas” ideju propagandas, un policijas reidi novembrī atklāja saikni ar “Hezbollah”, kas 24. jūlijā vainagojies ar lēmumu par slēgšanu. Kopumā pārmeklēti 53 īpašumi un slēgtas četras mošejas visā Vācijā. 

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka aizliegusi Hamburgas Islāma centru un ar to saistītās organizācijas visā Vācijā, “jo tā ir islāmistu ekstrēmistu organizācija, kas īsteno antikonstitucionālus mērķus”.