Kas ir Kamala Harisa? Melnādaino mantojums. Prokurore. Ar vīru iepazinās aklajā randiņā
foto: Ting Shen / Pool via CNP / SplashNews.com/ Vida Press
Kamala Harisa.
Pasaulē
2024. gada 24. jūlijā, 06:42

Kas ir Kamala Harisa? Melnādaino mantojums. Prokurore. Ar vīru iepazinās aklajā randiņā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Džo Baidens paziņojis, ka nepiedalīsies ASV prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 5. novembrī. Kā pretendenti šim amatam viņš atbalsta viceprezidenti Kamalu Harisu, bijušo Kalifornijas ģenerālprokurori. Viņas karjeras ceļš no prokurores līdz politiķei ir īpašs - viņa bija pirmā Indijas izcelsmes amerikāniete senatore valstī. Harisa ir pirmā sieviete, kas kļuvusi par ASV viceprezidenti, kā arī pirmā melnādainā vai Āzijas izcelsmes amerikāniete, kas ieņem šo amatu. Lūk, kas par viņu jāzina.

Kas ir Kamala Harisa? Melnādaino mantojums. Prokur...

Kamala Devi Harisa piedzima Oklendā, Kalifornijā, 1964. gada 20. oktobrī. Savā 2019. gada autobigrāfijā "Patiesības, kuras mēs turam," Harisa norādīja, ka viņas vārds tiek izrunāts "komma-la", un ka tas nozīmē "lotosa zieds, "kā cieņas apliecinājums svarīgam simbolam Indijas kultūrā.”

Harisas tēvs Donalds emigrēja uz Amerikas Savienotajām Valstīm no Jamaikas, lai studētu ekonomiku Kalifornijas Universitātē Berklijā. Tagad viņš ir Stenfordas ekonomikas emeritus profesors.

Viņas māte Šjamala Gopalana Harisa emigrēja uz ASV no Dienvidindijas 1950. gadu beigās. Viņa ieguva doktora grādu endokrinoloģijā Berklijā un kļuva par atzītu krūts vēža pētnieci pirms viņas nāves 2009. gadā.

Harisa raksta, ka viņas vecāki "satikās un iemīlējās Berklijā, piedaloties pilsoņu tiesību kustībā," bet pāris vēlāk izšķīrās, kad Harisa un viņas māsa Maja bija mazas.

Harisa pateicas mātei par to, ka viņa "mūs veidoja par sievietēm, kādas mēs kļuvām," un par to, ka iemācīja viņām lepoties gan ar savu Indijas, gan melnādaino mantojumu.

Pēc Berklijas absolvēšanas nākamās viceprezidentes vecāki izveidoja veiksmīgu zinātnisko karjeru vispirms Ilinoisā, bet pēc tam Viskonsinā. Tomēr tur viņu attiecības beidzās, un ģimene izjuka — Kamalai tad bija pieci gadi. Pēc šķiršanās Donalds Hariss atgriezās Kalifornijā un kļuva par pirmo tumšādaino ekonomikas profesoru Stenfordas universitātē, bet Šjamala Gopalana aizbrauca ar meitām uz Kanādu, kur sāka pētīt onkoloģiskās slimības un pasniedza Monreālas Makgila universitātē.

"Mūsu klasiskie Indijas vārdi atgādināja par mūsu mantojumu, un mēs bijām audzinātas ar spēcīgu apziņu un novērtējumu par Indijas kultūru," rakstīja Harisa savā grāmatā. "Mana māte ļoti labi saprata, ka viņa audzina divas melnādainas meitas. Viņa zināja, ka viņas pieņemtā dzimtene mūs redzēs kā melnādainas meitenes, un viņa bija apņēmusies nodrošināt, ka mēs izaugsim par pašpārliecinātām, lepnām melnādainām sievietēm."

Prokurores karjera

1982. gadā Harisa iestājās Hovarda Universitātē, vēsturiski melnādaino mācību iestādē Vašingtonas centrā. Tur viņa pievienojās Alpha Kappa Alpha, vecākajai melnādaino sieviešu studentu korporācijai valstī, un ieguva bakalaura grādu politikas zinātnē un ekonomikā.

Pēc koledžas Harisa atgriezās Kalifornijā un studēja tieslietas Kalifornijas Universitātes Heistingsa koledžā. Kad viņa nolēma turpināt karjeru kā prokurore apgabala prokuratūrā. Pēc skolas beigšanas Harisa trīsdesmit gadus strādāja kā prokurore, strādājot par vietējo prokuroru Oklendas Alamedas apgabalā, pirms viņa 2004. gadā tika ievēlēta par Sanfrancisko apgabala prokurori.

Harisas vadībā Sanfrancisko tika uzsākta programma recidīvu apkarošanai: jauniem noziedzniekiem apmaiņā pret soda samazināšanu piedāvāja mācīties un veikt sabiedriskos darbus. Projektā piedalījās 200 cilvēku, un pirmajos gados recidīvu līmenis pilsētā kļuva piecas reizes zemāks nekā vidēji valstī. Drīz programmu izplatīja visā Kalifornijā, un vēlāk to izmantoja par pamatu līdzīgu projektu izstrādei citos štatos. 2010. gadā Harrisa uzvarēja Kalifornijas ģenerālprokurora vēlēšanās, bet 2014. gadā tika pārvēlēta uz otro termiņu.

foto: action press/ Vida Press
Kamala Harisa ar vīru Duglasu Emhofu.
Kamala Harisa ar vīru Duglasu Emhofu.

2014. gadā Harisa apprecējās ar Duglasu Emhofu, bijušo advokātu firmas vadošo partneri. Pāris satikās aklajā randiņā, un Harisa vēlāk jokoja savā memuārā, ka viņas darbinieki šo periodu dēvēja par A.D. — "Pēc Daga." Viņiem nav kopīgu bērnu — tikai pieauguši vīra dēls un meita no pirmās laulības.

No prokurores līdz politiķei

Harisas karjera ģenerālprokuratūrā beidzās pirms viņas otrā termiņa beigām — 2016. gadā. Ar gubernatora un štata demokrātu atbalstu viņa uzvarēja senāta vēlēšanās un pārcēlās no Kalifornijas uz Vašingtonu.

2015. gadā Harisa uzsāka cīņu par ASV senātu, cenšoties aizstāt ilggadējo Kalifornijas senatori Barbaru Bokseru. Gan bijušais prezidents Baraks Obama, gan toreizējais viceprezidents Baidens atbalstīja viņas kampaņu, un viņa vēlāk rakstīja savos memuāros, ka vēlēšanu nakts 2016. gadā bija "nereāla" daudzu iemeslu dēļ — ne tikai tāpēc, ka viņa uzvarēja. "Es biju pirmā melnādainā sieviete no mana štata un otrā valstī vēsturē, kas ieguvusi šo amatu," viņa rakstīja.

Laikā, kad viņa bija ASV senatore, Harisa darbojās Senāta Tieslietu komitejā, kā arī Izlūkošanas komisijā, pirms viņa uzsāka kampaņu par Balto namu 2019. gadā. 2021. gada 20. janvārī viņu inaugurēja ASV viceprezidenta amatā.