foto: Instagram@kamalaharris
Kamala Harisa - pirmā sieviete, kas ieņems ASV viceprezidenta amatu
Pasaulē
2020. gada 7. novembris, 23:05

Kamala Harisa - pirmā sieviete, kas ieņems ASV viceprezidenta amatu

Jauns.lv

Demokrātam Džo Baidenam uzvarot prezidenta vēlēšanās un janvārī kļūstot par Amerikas Savienoto Valstu 46. prezidentu, Kamala Harisa kļūs par pirmo sievieti, kas ieņems viceprezidenta amatu.

56 gadus vecā bijusī Kalifornijas senatore Harisa būs pirmā sieviete, vēl jo vairāk - afroamerikāņu ASV viceprezidente ASV vēsturē.

Tāpat tiek pieļauts, ka viņa nākotnē varētu būt iespējamā Baidena pēctece uz prezidenta krēslu. Ja tā notiktu, tad viņa būtu pirmā sieviešu kārtas prezidente ASV vēsturē. Šādā gadījumā viņa būtu arī otrā melnādainā prezidente. Atgādinām, ka pirmais bija Baraks Obama. 

Uzzinot, ka Baidens uzvarējis prezidenta vēlēšanās, Harisa mikroblogošanas vietnē "Twitter" šodien ievietojusi vairākus vēstījumus. 

Vienā no tiem viņa publicējusi mirkli, kad zvanījusi topošajam prezidentam, lai apsveiktu ar uzvaru. "Mēs to izdarījām, Džo. Tu būsi nākamais savienoto valstu prezidents," dzirdams, kā Harisa saka video. Viņa pati norāda, ka satraucošo vēsti par uzvaru uzzinājusi brīdī, kad bijusi ārā pastaigāties ar savu vīru. 

Vēl citos ierakstos viņa norāda, ka šīm vēlēšanām ir liela nozīme, tās neesot tikai par viņu vai Džo. Tās esot par Amerikas dvēseli un vēlmi par to cīnīties. Tāpat viņa bilst, ka priekšā gaidot liels darbs, bet abi ar Džo esot gatavi strādāt amerikāņu labā.  

"Tas ir tik lieliski! Tas sasilda manu sirdi un izraisa prieka asaras. Es nevarētu vairāk lepoties ar Harisu un visu to, ko viņa dara," pēc ziņām, ka vēlēšanās uzvarējis Baidens komandā ar Harisu, CNN paudusi bijusī ANO vēstniece Sjūzana Raisa. Viņa arī piebildusi, ka cerot, ka Harisa iedvesmos cilvēkus visā valstī. 

Iepriekš paziņojot, ka viceprezidenta amatam izvēlas Harisu, Baidens šādi savā ziņā atzina, ka afroamerikāņu vēlētājiem būs svarīga loma, lai viņš ASV prezidenta vēlēšanās gūtu uzvaru pār Donaldu Trampu.

foto: AFP/Scanpix

Jāteic, ka Harisa ir bijusī Baidena sāncense, jo pērn gada sākumā pati paziņoja par kandidēšanu uz ASV prezidenta amatu 2020. gada vēlēšanās.

Vēlāk gan kandidatūru atcēla, jo nebija finansiālu līdzekļu sacensības turpināt.

Atgādinām, ka Džo Baidens sakāvis sāncensībā pašreizējo prezidentu Donaldu Trampu. 

Baidens ir 77 gadus vecs un būs vecākais inaugurētais prezidents ASV vēlēšanu vēsturē.

Džo Baidens ar sievu Džilu Baidenu

gallery icon
38

Baidens solījis katram amerikānim bezmaksas Covid-19 vakcīnu. Viņa politiku uzskata par demokrātisku, un viņš vairākkārt to ir pierādījis darbā valdībā, strādājot pie civilajām reformām. Viņš neatbalsta sienas būvēšanu uz ASV-Meksikas robežas, norādot, ka tas neatbilst ASV idejai.

Ekonomiskās krīzes laikā strādāja pie nodokļu izmaiņām, kas iedzīvotājiem palīdzēja vieglāk no tās atgūties. Baidens publiski iestājies par seksuālo minoritāšu tiesībām Čečenijā, Krievijā un ASV armijā. Tāpat Baidens palīdzējis ierobežot kaujas ieroču lietošanu un vardarbību pret sievietēm.

Amerikāņi svin Baidena uzvaru

gallery icon
20

Baidens uz prezidenta amatu kandidēja jau trešo reizi.

Iepriekšējās ASV vēlēšanās viņš sevi kā kandidātu nepieteica un divus termiņus aizvadīja kā ASV viceprezidents, līdzās prezidentam Barakam Obamam.