Navaļniju vēl pēc nāves “patur cietumā” uz 19 gadiem
foto: REUTERS/SCANPIX
Jau vēstīts, ka šī gada februārī ieslodzījuma vietā mira Vladimira Putina opozicionārs, politiķis, aktīvists Aleksejs Navaļnijs. Krievijā gan vēl noritēja apelācijas process, kurā skatīts iepriekš pasludinātais spriedums.
Pasaulē
2024. gada 22. jūlijā, 13:18

Navaļniju vēl pēc nāves “patur cietumā” uz 19 gadiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Augstākā tiesa kasācijas instancē atstāja spēkā spriedumu kolonijā bojā gājušajam politiķim Aleksejam Navaļnijam un bijušajam interneta resursa “Navalny LIVE” tehniskajam direktoram Daņilam Holodnijam.

Navaļniju vēl pēc nāves “patur cietumā” uz 19 gadi...

Vēl 2023. gada augustā Maskavas pilsētas tiesa piesprieda Aleksejam Navaļnijam 19 gadu cietumsodu īpašā režīma kolonijā par apsūdzībām par “ekstrēmisma finansēšanu, par ekstrēmistiskas kopienas izveidi un par aicinājumiem uz ekstrēmismu internetā”.

Ņemot vērā noilguma termiņu, Navaļnijs tika atbrīvots no atbildības par apsūdzībām “par nacisma rehabilitāciju”, par “nepilngadīgo iesaistīšanu bīstamās darbībās, par “nevalstiskas organizācijas izveidi, kas apdraud pilsoņu tiesības” un par “aicinājumiem uz ekstrēmismu”. Atbildību par šo agresorvalstī paredz Kriminālkodekss.

Savukārt Daņilam Holodnijam pērn tika piespriesti astoņi gadi kolonijā. Viņš atradās pirmstiesas apcietinājumā kopš 2022. gada marta, apsūdzēts par piedalīšanos “ekstrēmistiskajā darbībā un tās finansēšanā”.

Šajā pašā lietā tika tiesāts arī Aleksejs Navaļnijs. Holodnija lietā figurēja seši Krievijas Kriminālkodeksa panti: par “aicinājumiem uz ekstrēmismu, par nevalstiskās organizācijas izveidi, kas apdraud pilsoņu tiesības, par ekstrēmisma finansēšanu, par ekstrēmistiskas kopienas izveidi, par nepilngadīgo iesaistīšanu bīstamās darbībās un par nacisma rehabilitāciju”. Viņam tika inkriminētas arī apsūdzības par “piedalīšanos ekstrēmistiskajā darbībā un tās finansēšanā”.

Jau vēstīts, ka šī gada februārī ieslodzījuma vietā mira Vladimira Putina opozicionārs, politiķis, aktīvists Aleksejs Navaļnijs. Navaļnijs nav pirmais populārais Putina oponents, kas miris nedabīgā nāvē. 2015. gada 27. februārī netālu no Kremļa tika nošauts bijušais Krievijas vicepremjers un Ņižņijnovgorodas apgabala gubernators Boriss Ņemcovs, viņa slepkavībā vēlāk notiesāja čečenu izpildītājus, taču pasūtītājs nav atrasts (un netika īpaši meklēts). Īsu brīdi pirms savas nāves Ņemcovs Putinu bija publiski nodēvējis par "nojūgušos", lietojot krietni necenzētāku vārdu.