Britu valdība plāno cietumnieku brīvlaišanu
foto: EPA/Scanpix
Anglijas un Velsas cietumos ir 87 500 ieslodzīto.
Pasaulē
2024. gada 20. jūlijā, 04:45

Britu valdība plāno cietumnieku brīvlaišanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Britu cietumi ir pārpildīti, un uz Austrāliju katordzniekus vairs neaizsūtīt. Jaunā leiboristu valdība paziņojusi, ka atbrīvos daļu par nevardarbīgiem noziegumiem notiesāto.

Britu valdība plāno cietumnieku brīvlaišanu ...

Cietumu reforma kļuvusi par pirmo lielo Kīra Stārmera uzdevumu pēc stāšanās premjera amatā: “Situācija ir pat sliktāka, nekā es domāju. Es esmu šokā, cik tālu viss ir aizlaists.”

Valdība varētu atbrīvot līdz 5000 cietumnieku, un steigšus jāķeras pie bijušo ieslodzīto reintegrācijas sistēmas. Iepriekšējais tieslietu ministrs Alekss Čoks piedāvājis līdzīgu plānu, bet toreizējais premjers Riši Sunaks neuzdrošinājies to īstenot pirms vēlēšanām.

Pašlaik Anglijas un Velsas cietumos ir 87 500 ieslodzīto, vairāk nekā jebkurā citā Eiropas valstī, un brīvas ir tikai ap 1500 vietu. Kad tās būs aizņemtas, policija pat nevarēs arestēt noziedzniekus, jo nebūs kur viņus likt.

Pēdējos 30 gados noziedzības līmenis ir mazinājies, notiesāto ir mazāk, taču cietumsodi par smagiem noziegumiem kļuvuši garāki un tiesības uz atbrīvošanu pirms termiņa pieejamas tikai pēc divu trešdaļu izciešanas, nevis puses.

Jau pirmajā dienā pie varas Stārmers iecēla cietumu lietu ministru un piešķīra viņam lorda titulu – kurpnieku Džeimsu Timpsonu. Viņš ir pazīstams kā apavu un atslēgu darbnīcu tīkla Timpson īpašnieks un vienlaikus aktīvists, kurš iestājas par maigākiem sodiem noziedzniekiem un uzsvaru uz rehabilitāciju.

Timpsona darbnīcās katrs desmitais darbinieks ir bijušais ieslodzītais, un kompānijā apgalvo, ka 75% visu pēc nosacītas atbrīvošanas darbā pieņemto turpina šeit strādāt un likumu vairs nepārkāpj.

Eksperti iesaka pastiprināt likumpārkāpumu profilaksi un probāciju, paplašināt iespējas piemērot nosacītu sodu vai piespiedu darbu. Turklāt tagad likumsargiem ir lielākas iespējas attālināti sekot nosacīti tiesātajiem elektroniski, tostarp pat tam, vai nav lietots alkohols.