Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Namībijas tuksnesī atrasts kuģis ar zeltu
foto: Dīters Noli
Zelta monēta no 1533. gadā pie Āfrikas krasta pazudušā portugāļu kuģa.
Pasaulē

Namībijas tuksnesī atrasts kuģis ar zeltu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Dimantu meklētāji Namībijā atraduši vēsturiskus dārgumus 13 miljonu ASV dolāru vērtībā – tik dārgi novērtētas zelta monētas no portugāļu kuģa “Bom Jesus”, kas pazuda 1533. gadā.

Namībijas tuksnesī atrasts kuģis ar zeltu...

Tas ir vecākais zināmais un vērtīgākais kuģa vraks, kas jebkad atklāts Āfrikas rietumkrastā uz dienvidiem no Sahāras, stāsta Dīters Noli, vadošais arheologs no Dienvidāfrikas Jūras arheoloģijas izpētes institūta. Vraks krastā tuksneša smiltīs Orandžemundā Namībijas dienvidrietumos pie Dienvidāfrikas robežas uziets jau 2008. gadā, bet tagad veikti nopietni izrakumi.  Atrastas arī bronzas bļodas, sudraba monētas, vismaz 500 gadu veca muskete, kompasi, zobeni, astronomiskie instrumenti, un pat laika kapsula. 

Par paša “Bom Jesus” vēsturi ir maz zināms, vēsturnieki pieņem, ka tas bija no jaunas kara flotes kuģu klases, kas bija lielāki, efektīvāki un izturīgāki nekā iepriekšējie Portugāles un Spānijas kuģi, piemērotāki garākām ekspedīcijām.

Apgabals, kurā vraks atrasts, ir saukta par “Sperrgebiet” vai “aizliegto teritoriju” – koloniālisma laikā šeit simtiem vāciešu devās meklēt dimantus. Mūsdienās dimantu meklēšanu kopīgi pārvalda kompānija “DeBeers” un Namībijas valdība. Kuģa paliekas tādējādi aizsargā kalnrūpniecības nozare, un pieeja ir ierobežota.