Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Atentāts pret Donaldu Trampu. Bijušais ASV prezidents sašauts ausī

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kāds vīrietis ar šaujamieroci atklāja uguni bijušā ASV prezidena Donalda Trampa priekšvēlēšanu mītiņā netālu no Batleras, Pensilvānijā. Tramps uzbrukuma laikā ievainots. Viņš no skatuves aizvests ar Slepenā dienesta aģentu palīdzību.

Atentāts pret Donaldu Trampu. Bijušais ASV prezide...

Saskaņā ar Slepenā dienesta paziņojumu apšaude sākās apmēram plkst. 18:15 pēc austrumu laika. Šāvējs, kura vārds vēl nav atklāts, "vairākas reizes šāva uz skatuves pusi no paaugstinātas pozīcijas ārpus mītiņa norises vietas."

Šāvējs un viens mītiņa skatītājs tika nogalināti un vēl divi citi tika kritiski ievainoti, paziņoja Slepenais dienests.

foto: ZUMAPRESS.com
Slepenā dienesta aģenti aizved Trampu no skatuves.
Slepenā dienesta aģenti aizved Trampu no skatuves.

Kad viņš tika aizvests no skatuves, Tramps pacēla dūri, lai atzītu savus atbalstītājus, un šķita, ka viņš asiņoja no auss, kad tika vadīts uz savu automašīnu un pameta norises vietu. Viņa kampaņa vēlāk izplatīja paziņojumu, sakot, ka šobrīd viss ir "labi." Slepenais dienests izmeklē incidentu kā slepkavības mēģinājumu.

Ierakstā sociālajā tīklā Truth Social Tramps rakstīja: "Es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā, jo dzirdēju švīkstošu skaņu, šāvienus, un uzreiz sajutu, kā lode iziet cauri ādai.”

Slepenā dienesta paziņojumā norādīts, ka uzbrucējs "raidīja vairākus šāvienus skatuves virzienā no paaugstinātas pozīcijas ārpus mītiņa", bet Slepenā diena aģenti viņu "neitralizēja". Notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums, vēsta ASV mediji.

Trampa kampaņa paziņojusi, ka viņš atbilstoši plānotajam piedalīsies republikāņu nacionālajā  konventā, kas pirmdien sāksies Viskonsinas štata Milvokos. Konventā paredzēts oficiāli izvirzīt Trampu par Republikāņu partijas kandidātu novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Prezidents Džo Baidens, kuram vēlēšanās jāsacenšas ar Trampu, nosodījis notikušo un uzsvēris, ka Amerikā "nav vietas šāda veida vardarbībai". Uzbrukumu nosodījuši daudzu pasaules valstu vadītāji.

Pasaules valstu līderi nosoda uzbrukumu Trampam

Pasaules valstu līderi nosodījuši uzbrukumu republikāņu Baltā nama kandidātam Donaldam Trampam, ziņo LETA. Valstu prezidenti un premjerministri, kā arī starptautisko organizāciju vadītāji uzsvēruši, ka  politiskā vardarbība ir nepieņemama.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs "nešaubīgi nosodījis šo politiskās vardarbības aktu",  pavēstījis viņa preses sekretārs. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena uzsvērusi, ka notikušais viņu dziļi satriecis. "Demokrātijā nav  vietas politiskajai vardarbībai," viņa ierakstījusi platformā “X". Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels stingri nosodījis uzbrukumu. "Mēs atkal esam liecinieki nepieņemamiem vardarbības aktiem pret politiskajiem pārstāvjiem," sacīts viņa ierakstā platformā "X".

Arī Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stārmers uzsvēris, ka "politiskajai vardarbībai nekādā formā nav vietas mūsu sabiedrībā”. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis novēlējis Trampam "ātru atveseļošanos”. "Šādai vardarbībai nav attaisnojuma un vietas nekur pasaulē. Vardarbībai nekad nevajadzētu uzvarēt," viņš uzsvēris.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pavēstījis, ka "šajās tumšajās stundās" ir kopā ar Trampu "domās un lūgšanās”. Itālijas premjerministre Džordža Meloni paudusi cerību, ka "turpmākajos vēlēšanu kampaņas mēnešos dialogs un atbildība var gūt virsroku pār naidu un vardarbību”. Japānas premjerministrs Fumio Kisida uzsvēris, ka "stingri jāiestājas pret jebkādu vardarbības formu, kas izaicina demokrātiju”.

Taivānas prezidents Lai Cjinde paziņojis, ka "nekāda veida politiska vardarbība mūsu demokrātiskajās valstīs nekad nav pieņemama”. Austrālijas premjermnistrs Entonijs Albanīzs norādījis, ka "tas bija nepiedodams uzbrukums demokrātiskajām vērtībām, kas ir kopīgas austrāliešiem un amerikāņiem, un brīvībai, ko mēs tik ļoti cienām”. Indijas premjerministrs Narendra Modi paziņojis, ka "vardarbībai nav vietas politikā un demokrātijā”. Brazīlijas prezidents Luīss Ināsiu Lula da Silva akcentējis, ka uzbrukums "stingri jānosoda visiem demokrātijas un politiskā dialoga aizstāvjiem”. Bolīvijas prezidents Luiss Arse norādījis, ka, "neraugoties uz mūsu dziļajām ideoloģiskajām un politiskajām domstarpībām, vardarbība, lai no kurienes tā nāktu, vienmēr ir jānoraida visiem”.

Prezidents Džo Baidens nosodījis notikušo un uzsvēris, ka Amerikā "nav vietas šāda veida vardarbībai". Vairākas stundas pēc uzbrukuma viņam bijusi telefonsaruna ar Trampu, ar kuru viņam jāsacenšas novembrī paredzētajās vēlēšanās.