Lielbritānijas jaunais premjers neturpinās plānu imigrantu deportēšanai uz Ruandu
foto: EPA/Scanpix
Lielbritānijas jaunais premjerministrs Kīrs Stārmers.
Pasaulē

Lielbritānijas jaunais premjers neturpinās plānu imigrantu deportēšanai uz Ruandu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas jaunais premjerministrs Kīrs Stārmers sestdien paziņoja, ka nav gatavs turpināt iepriekšējās konservatīvās valdības programmu imigrantu deportēšanai uz Ruandu.

Lielbritānijas jaunais premjers neturpinās plānu i...

"Ruandas shēma bija mirusi un apglabāta, pirms tā tika uzsākta. Es neesmu gatavs turpināt trikus, kas nedarbojas preventīvi," viņš teica žurnālistiem savā pirmajā preses konferencē.

Bijušais premjerministrs Riši Sunaks savu politisko reputāciju bija licis uz spēles ar savu plānu "apturēt laivas", virzot pretrunīgi vērtēto deportācijas plānu, neraugoties uz tiesību aizstāvju grupu iebildumiem un tiesu lēmumiem.

Tomēr leiboristi paziņoja, ka atteiksies no shēmas, kas paredz uz Ruandu nogādāt cilvēkus, kuri ar laivām šķērsoja Lamanšu no Francijas ziemeļu daļas. Stērmers iepriekš sacīja, ka Sunaka politika nav ne preventīva, ne arī lietderīga. Viņš ir apsolījis risināt šo jautājumu "augšup pa straumi", sagraujot cilvēku kontrabandistu bandas, kas nodarbojas ar imigrantu ievešanu valstī. Viņš teica, ka šīs politikas centrālais elements būs jauna "elitāra" Robežu drošības pavēlniecība, kurā darbosies imigrācijas un tiesībaizsardzības speciālisti, kā arī iekšzemes izlūkdienests MI5.

Tiek lēsts, ka šogad Lielbritānijā pāri Lamanšam ieradušies 12 313 cilvēki, kas ir par 18% vairāk nekā tajā pašā laika posmā pērn, pagājušajā mēnesī paziņoja Apvienotās Karalistes Iekšlietu ministrija. Visā 2023.gadā tika reģistrēti 29 437 ieceļotāji, kas ir par 36% mazāk nekā 2022.gadā, kad tika reģistrēts rekordliels imigrantu skaits -  45 774.