foto: REUTERS/SCANPIX
Francijas galēji labējā partija izveido ministru komandu, gatavojoties jaunai valdībai
Labējo līdere Marina Lepēna.
Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 20:52

Francijas galēji labējā partija izveido ministru komandu, gatavojoties jaunai valdībai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) izveidojusi potenciālo ministru komandu, kas gatava nekavējoties ķerties pie darba, otrdien paziņoja labējo līdere Marina Lepēna.

"Šī valdība būs pilnvērtīga, kompetenta, tajā strādās cilvēki no Nacionālās apvienības, cilvēki, kas kopā ar mums cīnījās vēlēšanu kampaņā, un cilvēki no pilsoniskās sabiedrības," intervijā radio paziņoja Lepēna, noraidot apgalvojumus, ka RN nav gana daudz piemērotu kadru jaunas valdības izveidošanai.

Lepēna sacīja, ka pati nevēlas iesaistīties valdībā, bet ir gatava vadīt parlamenta frakciju. RN vēlas valdīt ar skaidru vairākumu parlamentā, norādīja Lepēna. "Mēs nevaram piekrist iesaistīties valdībā, ja nevaram rīkoties. Mēs vēlamies valdīt tā, lai viss būtu skaidrs," viņa piebilda. Ja vairākumam nepietiks vietu, RN centīsies pārliecināt konservatīvos likumdevējus un citas partijas pievienoties vairākumam, paziņoja Lepēna.

Viņa apsūdzēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu mēģinājumā bloķēt RN parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā, kas paredzēta svētdien.

Pēc RN pārliecinošās uzvaras Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām Lepēna cer uz pirmstermiņa prezidenta vēlēšanām. Ja Makrons demisionēs, RN iesaistīsies prezidenta vēlēšanu cīņā ar lielu entuziasmu, atzina Lepēna.

Nākamās prezidenta vēlēšanas paredzētas tikai 2027.gadā.

Lepēna sacīja, ka viņai nepieciešama prezidenta vēlēšanu leģitimitāte, lai panāktu konkrētu likumu pieņemšanu, acīmredzot domājot aicinājumu aizliegt galvas lakatu nēsāšanu sabiedriskās vietās un noteikt naudas sodus pārkāpējiem. Lepēna arī vēlas izslēgt cilvēkus ar dubulto pilsonību no noteiktiem valsts amatiem un privatizēt sabiedriskos medijus.