foto: Shutterstock
Austrālija ievieš pasaulē stingrākos pret smēķēšanu vērstos likumus - lai iegādātos veipu, nāksies uzrādīt ārsta izziņu
Veipa aizliegums vienlaikus rada bailes par "melno tirgu" uzplaukumu.
Pasaulē
2024. gada 1. jūlijs, 10:36

Austrālija ievieš pasaulē stingrākos pret smēķēšanu vērstos likumus - lai iegādātos veipu, nāksies uzrādīt ārsta izziņu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Ieviešot pasaulē stingrākos pret smēķēšanu vērstos likumus, Austrālijā ir kļuvis vēl grūtāk iegādāties elektronisko cigareti jeb veipu. No pirmdienas, lai iegādātos veipu aptiekās, pircējiem būs jāuzrāda ārsta izziņa.

Desmitiem valstu ir aizliegušas vienreizlietojamos veipu aparātus, bet, saskaņā ar valdības teikto, Austrālija ir ieviesusi "pasaulē vadošos" likumus, aizliedzot elektronisko cigarešu tirgošanu veikalos, degvielas uzpildes stacijās un citās mazumtirdzniecības vietās. Austrālijas iestādes apgalvo, ka šis solis nozīmē "krāsaino un jautro aromātu beigas". 

"Ne bieži parlamentam ir iespēja izdarīt kaut ko patiešām nozīmīgu un paliekošu Austrālijas jauniešu veselības labā," norādā Austrālijas veselības ministrs Marks Batlers.

Tomēr saskaņā ar politisko vienošanos, kas tika panākta, lai nodrošinātu likuma apstiprināšanu, ierobežojumi tiks atviegloti oktobrī, kad ārsta izziņa būs vajadzīga tikai nepilngadīgajiem līdz 18 gadu vecumam. Pieaugušie turpretī varēs iegādāties veipus bez receptes, taču jārēķinās, ka ierīces varētu būt grūti atrast, jo daži vadošie aptieku tīkli paziņojuši, ka atteiksies no elektronisko cigarešu tirgošanas.

"Farmaceiti ir veselības aprūpes profesionāļi, un vietējās aptiekas nevēlas piegādāt šo potenciāli kaitīgo, augsti atkarību izraisošo produktu bez receptes," sacīja Entonijs Tassone, Austrālijas Aptieku ģildes, kas pārstāv vairāk nekā 5900 vietējās aptiekas visā valstī, viceprezidents. 

Austrālijas Zaļā partija tikmēr rosinājusi grozījumus, kas ļautu pieaugušajiem iegādāties veipus bez receptes, jo viņi neatbalsta veipošanas aizliegumu vai kriminalizāciju. Tiek norādīts uz risku, ka jaunie likumi radīs veipu "melno tirgu", līdzīgu tam, kāds jau pastāv cigaretēm, jo Austrālijā tabakas nodokļi ir vieni no augstākajiem pasaulē.

Saskaņā ar likuma grozījumiem, Austrālijā veipa glabāšana personiskai lietošanai nebūs krimināli sodāma,  bet par veipa importu un pārdošanu komerciālos daudzumos tiks piemēroti lieli naudas sodi.