foto: Aculiecinieku foto
Vēstules no Āfrikas: Vārvē zagli nošauj, Ganā sadedzina
Pūlis Nigērijā aizdedzinājis zagli.
Pasaulē
2024. gada 28. jūnijs, 07:30

Vēstules no Āfrikas: Vārvē zagli nošauj, Ganā sadedzina

Māris Puķītis

Māris Puķītis

Lasu ziņas no Latvijas – Ventspils novada Vārves pagastā naktī uz 23. jūniju kāds mednieks nošāvis zagli. Salīdzinot ar viņa “kolēģi” Ganā, šim garnadzim paveicās.

Proti, Āfrikā ar zagļiem mēdz izrēķināties ļoti skarbi, un šariata tiesa ar rokas nociršanu var šķist pat itin humāna. Tajā pašā 23. jūnijā, agrā rīta stundā, kad latvieši posās līgot, Ganā, Rietumāfrikā, iekūra uguni, tikai ne grilam.

Trīs ļaundari bija sadomājuš apzagt motociklu darbnīcu, bet viņu rosību pamanīja vietējie. Viens jau centās pārkniebt ķēdi, ar ko bija saslēgti remontam nodotie motocikli, pārējie divi vēroja apkārtni. Kaimiņu sardze pasauca papildspēkus, un ķēdes kniebējam nepaveicās – viņu noķēra.

Kāda no Āfrikas televīzijām, gluži vai “izgaršojot”, rādīja un rādīja šausminošos kadrus – nelaimīgajam bija uzmaukta uz ķermeņa riepa, sasaistot rokas, un aizdedzināta. Noskaidrots, ka linča tiesas upuris bijis 29 gadus vecs, vietējiem bijušas aizdomas, ka viņš pastrādājis arī citas zādzības, kamēr tēvs uzstāj uz dēla nevainību un prasa taisnu tiesu.

Nigērijā pirms dažiem gadiem norisinājās neliels trilleris. Kādā ciemā bija sirojuši kazu zagļi ar auto, bet viņus pieķēra vietējie puiši un dzinās pakaļ ar motocikliem. Nelaimīgā kārtā zagļi deva pretsparu un divus vajātājus nošāva.

Ciematnieki sacēla kājās visu apgabalu un bloķēja galveno ceļu. Divi zagļi aizbēga kājām, trešo sagūstīja, iesēdināja mašīnā un sadedzināja kopā ar to. Vēlāk noķēra vēl vienu līdzdalībnieku, bet to no sārta izglāba policija.

2022. gadā tāds pats traģisks gals piemeklēja trīs zagļus Nigērijā, kas nozaga telefonu. Kompānija mēģināja aizbēgt ar motorikšu, bet viņiem par nelaimi radās problēmas ar motoru. Aculiecinieki daudz neprātoja, un izrāva trijotni ārā. Rīcība bija ātra, vieni atveda riepas, citi degvielu. Policija atbrauca uz karstām pēdām – ogles vēl kūpēja. Ziņu, ka kāds linčotājs būtu aizturēts un sodīts, nav.