Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Somija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas uzsāks vakcināciju pret putnu gripu
foto: imago/Bernd König
Vakcinācija.
Pasaulē

Somija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas uzsāks vakcināciju pret putnu gripu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

No nākamās nedēļas Somijā būs iespējams vakcinēties pret putnu gripu ikvienam, kurš ikdienā nonāk saskarsmē ar dzīvniekiem.

Somija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas uzsāk...

Somija no Eiropas Savienības iegādājusies 10 tūkstoš vakcīnas, kas paredzētas ikvienam, kurš ikdienā nonāk saskarsmē ar dzīvniekiem. Putnu gripas vakcīnu CSL Seqirus (CSL.AX) paredzēts ievadīt divās devās. 

"Vakcīna tiks piedāvāta ikvienam, kurš sasniedzis pilngadību, un kuram ir paaugstināts risks saslimt ar putnu gripu viņa darba vai citu apstākļu dēļ," norādīts Somijas Veselības un labklājības institūta (THL) paziņojumā.

H5N1 putnu gripa pēdējo gadu laikā visā pasaulē izraisījusi miljoniem mājputnu un liellopu nāvi. Retos gadījumos tā novērota arī cilvēkiem. Lai gan Somijā šis vīruss cilvēkiem vēl nav ticis novērots, tomēr plaši putnu gripas uzliesmojumi Somijā tika novēroti starp ūdriem un lapsām Somijas kažokzvēru fermās, kā rezultatā tika likvidēti aptuveni 485 tūkstoši dzīvnieku.

Somijas varasiestādes norāda, ka vakcīnas primāri tiks piedāvātas cilvēkiem riska grupās, piemēram, strādniekiem kažokzvēru un mājputnu fermās, laboratorijas tehniķiem, kas strādā ar putnu gripas paraugiem, veterinārārstiem, kā arī cilvēkiem, kas strādā patversmēs vai mājlopu fermās.