foto: Freepik.com
Grieķija pāriet uz sešu dienu darba nedēļu
No 1. jūlija daudziem privātā sektora darbiniekiem būs sešu dienu un 48 stundu darba nedēļa.
Pasaulē
2024. gada 26. jūnijs, 23:02

Grieķija pāriet uz sešu dienu darba nedēļu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Laikā, kad citas valstis pasaulē izmēģina īsāku darba nedēļu, Grieķija pāries uz sešu dienu darba nedēļu. No 1. jūlija daudziem privātā sektora darbiniekiem būs sešu dienu un 48 stundu darba nedēļa, vēsta "Deutsche Welle".

Oficiālā darba nedēļa joprojām būs 40 stundas, bet saskaņā ar jauno likumu, darba devēji varēs pieprasīt no darbiniekiem strādāt līdz pat divām papildu stundām dienā. Izmaiņu mērķis ir risināt darba ražīguma problēmas, ko rada bezdarbs un iedzīvotāju skaita samazināšanās, kuru dēļ daudzi darbinieki ir spiesti strādāt ilgāk par noteikto darba laiku bez papildu atlīdzības.

Septembrī pieņemtā reforma attiecas uz darbiniekiem atsevišķās privātajās nozarēs, tostarp mazumtirdzniecībā, lauksaimniecībā un dažās pakalpojumu nozarēs. Tā attiecas arī uz uzņēmumiem, kas sniedz pakalpojumus visu diennakti.

Likums paredz, ka daudziem iepriekš nosaukto nozaru darbiniekiem būs jāstrādā sešas dienas nedēļā, ja to pieprasa viņu darba devēji, un par sesto darba dienu jāmaksā 40% virsstundu piemaksa.

Darbinieki var lūgt sadalīt darbu dažādos veidos: strādāt divas papildu stundas dienā vai strādāt ne vairāk kā astoņas stundas sestajā nedēļas dienā. Viņiem būs arī atļauts brīvprātīgi strādāt otru darbu pie cita darba devēja piecas stundas dienā līdztekus pilnas slodzes darbam astoņas stundas dienā.

Dienu pirms likumprojekta pieņemšanas rudenī tūkstošiem publiskā sektora darbinieku, tostarp skolotāji, ārsti un transporta darbinieki, devās protestēt pret reformu.

Tēmas