Atklātas pasaulē senākās apdzīvotās būves
foto: Mišels Francis
Pētnieku komanda pie lielākās termītu ligzdas.
Pasaulē
2024. gada 22. jūnijā, 19:12

Atklātas pasaulē senākās apdzīvotās būves

Māris Puķītis

Jauns.lv

Zinātnieki Āfrikā atklājuši pasaules senākās joprojām apdzīvotās mājas – tām ir 34 000 gadu. Tiesa gan, iemītnieki nav cilvēki, bet gan termīti.

Atklātas pasaulē senākās apdzīvotās būves...

Šo kukaiņu ligzdas atrastas Dienvidāfrikas Republikas rietumos pie Bufelas upes Namakalendā. Tie ļauj gūt ieskatu, kā gadu tūkstošu gaitā mainījies klimats. Iemītnieki ir termītu suga Microhodotermes viator.

“Nesenā radioaktīvā oglekļa datēšana ir atklājusi, ka šīs ligzdas ir daudz vecākas par jebkuru iepriekš zināmo, un dažas datētas ap 34 000 gadiem – tas ir senāk par ikoniskajiem alu zīmējumiem Eiropā un pat vecākas par pēdējā ledus laikmeta maksimumu, kad milzīgas ledus kārtas pārklāja lielu daļu ziemeļu puslodes,” teic skaidro pētījuma vadošais autors, doktors Mišels Francis, vecākais pasniedzējs Stellenbošas universitātes Agrozinātņu fakultātes Augsnes zinātnes katedrā (Dienvidāfrika).

Līdz šim vecākās zināmās apdzīvotās termītu ligzdas atrastas Brazīlijā, tās ir ap 4000 gadu senas. Āfrikā uzietās bija senas jau tad, kad vēl pasaulē klejoja mamuti. To pirmsākumos šajā apgabalā ir bija ievērojami vairāk nokrišņu nekā mūsdienās.

Līdzīgi skudrām termīti ir sabiedriskie kukaiņi, tomēr ar skudrām ir visai attāla radniecība, un mūsdienās tos ierindo prusaku kārtā. Termītiem izšķir ap 4000 sugu, lielākā daļa mājo tropos un subtropos. Termīti pamatā barojas ar mirušu augu daļām, visbiežāk ar koksni, nokritušām lapām un augsni.

Termīti savas ligzdas būvē kokos, virkne sugu arī pazemē un virs zemes, augstumam sasniedzot pat deviņus metrus. Interesanti, ka dažas sugas ligzdā ierīko sēņu dārzu, audzējot tās uz sanestām trūdvielām.