foto: VIA REUTERS
Lielbritānijas premjers nosoda Farāžu par Putinam labvēlīgajiem izteikumiem
Partijas "Reform UK" līderis Naidžels Farāžs
Pasaulē
2024. gada 22. jūnijs, 15:33

Lielbritānijas premjers nosoda Farāžu par Putinam labvēlīgajiem izteikumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Partijas "Reform UK" līdera Naidžela Farāža izteikumi, ka Rietumi izprovocēja Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, ir pilnīgi nepareizi un nāk par labu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

Farāžs intervijā raidorganizācijas BBC raidījumā "Panorama" sacīja, ka karš, protams, ir Putina vaina, bet piebilda, ka Eiropas Savienības (ES) un NATO paplašināšanās deva Putinam iemeslu apgalvot krievu tautai, ka tā atkal tiek apdraudēta, un doties karā.

Farāža izteikumi izpelnījušies plašu kritiku. Iekšlietu ministrs Džeimss Kleverlijs sacīja, ka Farāžs atkārto Putina "zemisko attaisnojumu" karam, un leiboristi nodēvēja Farāžu par nederīgu jebkādam politiskam amatam.

Komentējot Farāža izteikumus, Sunaks uzsvēra, ka tie ir pilnīgi nepatiesi un spēlē par labu Putinam. "Runa ir par cilvēku [Putinu], kurš izmantoja nervu aģentu Lielbritānijas ielās, kurš slēdz darījumus ar tādām valstīm kā Ziemeļkoreja," sacīja Sunaks, uzsverot, ka šāda veida attieksme ir "bīstama Lielbritānijas drošībai, mūsu sabiedroto drošībai, kas paļaujas uz mums, un tikai vēl vairāk iedrošina Putinu," sacīja Sunaks.

Farāžs raidījumā "Panorama" sacīja, ka viņam nepatīk Putins kā cilvēks, bet viņš apbrīno viņu kā politiķi, jo viņš spējis pārņemt savā kontrolē Krievijas vadīšanu.

Bijušais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Tobiass Elvuds sacīja, ka "Čerčils apgrieztos kapā", dzirdot Farāža sacīto. "Putins, kuram jau tagad patīk, kā Farāžs grauj britu politiku, būs sajūsmā, dzirdot šīs runas (..) mūsu priekšvēlēšanu debatēs," sacīja Elvuds.

Lielbritānijā 4.jūlijā notiks parlamenta vēlēšanas, un valstī pilnā sparā norit priekšvēlēšanu kampaņa.