Desmitiem tūristu uz mūžu aizliegts apmeklēt Ķīnas milzu pandu audzēšanas bāzi
foto: ZUMAPRESS.com
Čendu bāze izveidota, lai atjaunotu dabisko dzīvotni milzu pandām, kuru dzimtene ir Ķīna.
Pasaulē

Desmitiem tūristu uz mūžu aizliegts apmeklēt Ķīnas milzu pandu audzēšanas bāzi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Vairākiem tūristiem uz mūžu aizliegts apmeklēt Ķīnas milzu pandu audzēšanas pētniecības bāzi Čendu, jo tiek ziņots, ka viņi slikti izturējušies pret dzīvniekiem.

Desmitiem tūristu uz mūžu aizliegts apmeklēt Ķīnas...

Viena no atrakcijām, ko atbraucēji parasti iecienījuši Čendu, ir pandu audzētavas apmeklējums. Tagad gan 12 cilvēkiem vecumā no 26 līdz 61 gadam ir noteikts mūža aizliegums apmeklēt pandu centru.

Tūristi pieķerti vai nu mētājam bambusa dzinumus, konfektes, cigaretes, olas vai maizi un dažādos gadījumos spļaudam pandu āra rotaļu laukumā. Pārkāpumi notikuši no šā gada aprīļa līdz jūnijam.

Bāze, kas ir viens no populārākajiem tūristu apskates objektiem Čendu, savā tīmekļa vietnē piedāvā detalizētas instrukcijas apmeklētājiem: “Lūdzu, esiet piesardzīgi par savu un dzīvnieku drošību. Ievērojiet klusumu un turies tālāk no dzīvniekiem. Ir aizliegta piegružošana, spļaušana, pārtikas mešana dzīvnieku darbības laukā un cita veida uzvedība, kas apdraud dzīvnieku drošību.”

Ieteikumā norādīts, ka par šo noteikumu pārkāpšanu pārkāpējus var sodīt ar dažādu pakāpju sodiem, piemēram, ar kritiku, aizliegumu apmeklēt parku vienu gadu, aizliegumu apmeklēt parku piecus gadus, vai aizliegt apmeklēt parku uz mūžu.

Milzu pandu audzēšanas Čendu pētniecības bāze tika atvērta 1987. gadā Sičuaņas provincē Ķīnas dienvidrietumos. Tās mājaslapā teikts, ka centra mērķis ir "būt pasaules līmeņa pētniecības iestādei, dabas aizsardzības izglītības centram un starptautiskam izglītības tūrisma galamērķim". Bāze ir paredzēta, lai atjaunotu dabisko dzīvotni milzu pandām, kuru dzimtene ir Ķīna. 

Ārkārtējie pasākumi, ko zinātnieki veic, lai radītu šo vidi, var ietvert ģērbšanos pandu kostīmos, kas apsmidzināti ar pandas urīnu, lai "saplūstu" ar dzīvniekiem.