Putins: Dienvidkoreja pieļaus lielu kļūdu, ja tā izlems sūtīt ieročus Ukrainai
foto: AFP/Scanpix
Putins izsaka draudus Dienvidkorejai.
Pasaulē
2024. gada 21. jūnijā, 11:44

Putins: Dienvidkoreja pieļaus lielu kļūdu, ja tā izlems sūtīt ieročus Ukrainai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Krievija un Ziemeļkoreja šonedēļ parakstīja savstarpējās aizsardzības paktu, nosakot, ka kara gadījumā katra no pusēm izmantos visus līdzekļus, lai sniegtu nekavējošu militāro palīdzību otrai pusei. Dienvidkoreja uz to reaģējusi, izsaucot Maskavas sūtni un paziņojot, ka apsvērs ieroču piegādi Ukrainai.

Putins: Dienvidkoreja pieļaus lielu kļūdu, ja tā i...

Stratēģiskās sadarbības līgums, ko Phenjanā trešdien parakstīja abu valstu diktatori - Kims Čenuns un Vladimirs Purins -, satur 4. pantu, kas paredz, ka gadījumā, ja viena no pusēm tiek ierauta karā, otrai pusei bez kavēšanās jāizmanto "visi tai pieejamie līdzekļi", lai sniegtu "militāro un cita veida palīdzību". Tas tiek uzskatīts par nozīmīgāko līgumu, ko Krievija un Ziemeļkoreja parakstījusi pēdējo gadu desmitu laikā un 1961. gada aukstā kara laikmeta savstarpējās aizsardzības solījuma atdzimšanu. 

Dienvidkorejas prezidenta birojs asi nosodījis Krievijas un Ziemeļkorejas noslēgto vienošanos, izsaucot pie sevis Krievijas vēstnieku, kas ir rets diplomātisks solis. Uzskatāms, ka tas ilustrē saasināto spriedzi starp Seulu un Maskavu.

Dienvidkorejas viceministrs Kims Honkjuns pauda Dienvidkorejas valdības "stingro nostāju" Kima un Putina aizsardzības paktā, mudinot Maskavu "nekavējoties pārtraukt militāro sadarbību" ar Phenjanu un ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas. Honkjuns Krievijas vēstniekam norādīja, ka "jebkura sadarbība, kas tieši vai netieši varētu palīdzēt nostiprināt Ziemeļkorejas militāro spēku, ir ANO Drošības padomes rezolūcijas pārkāpums”.

Kāda ASV armijas amatpersona tikmēr norādījusi, ka ciešākas Krievijas un Ziemeļkorejas attiecības rada satraukumu: "Šiem notikumiem vajadzētu skart jebkuru valsti, kurai rūp miera un stabilitātes saglabāšana Korejas pussalā, ANO Drošības padomes rezolūciju ievērošana un Ukrainas tautas atbalstīšana, aizstāvot savu brīvību un neatkarību pret Krievijas brutālo iebrukumu."

Tikmēr Krievijas diktators Vladimirs Putins izteicis jaunus draudus gan Rietumu lielvarām, gan to partneriem Āzijā. Vizītes noslēgumā runājot ar Krievijas žurnālistiem, viņš apsūdzēja NATO "draudu radīšanā" Krievijai Āzijā: "NATO jau pārceļas uz turieni kā pastāvīgu dzīvesvietu. Tas, protams, rada draudus visām reģiona valstīm, tostarp Krievijas Federācijai. Mums ir pienākums uz to atbildēt, un mēs to arī darīsim.”

Viņš arī brīdināja, ka Dienvidkoreja pieļautu "ļoti lielu kļūdu", ja tā nolemtu piegādāt Ukrainai ieročus, apgalvojot, ka Seulai "nav par ko uztraukties" saistībā ar jauno stratēģisko partnerību, ko parakstījusi Krievija un Ziemeļkoreja.