Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

VIDEO: Krievijas kodolzemūdene atstāj Havanas līci, lai dotos uz militārajām mācībām Karību jūras reģionā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas kodolzemūdene "Kazaņa" pirmdien, 17. jūnijā atstāja Havanas līci, kam sekoja fregate Admiral "Gorškov", lai dotos uz paredzētajām militārajām mācībām Karību jūras reģionā.

VIDEO: Krievijas kodolzemūdene atstāj Havanas līci...

Zemūdenes un fregates izbraukšanu no Havanas līča vēroja daudzi Kubas iedzīvotāji, kuri māja militārajai apkalpei.

"The Associated Press" žurnālisti nointervēja sanākušos cilvēkus, starp kuriem bija arī Kubas māksliniece Dorelisa Montalvo: "Mēs esam šeit ar palīdzību un aizsardzību mūsu valstij, (lai viņi zina), ka mums arī ir aizsardzība brāļu valstī Krievijā."

Tikmēr zvejnieks Nelsons Ferro: "ASV uztraucas par visu, par ko tām nav jāuztraucas. Jums jāuztraucas par to, kas notiek jūsu valstī, nevis citās kaimiņvalstīs."

foto: Ekrānuzņēmums
Krievijas kodolzemūdene "Kazaņa" gatavojas pamest Havanas līci.
Krievijas kodolzemūdene "Kazaņa" gatavojas pamest Havanas līci.

Flote, ko veido fregate, ar kodolenerģiju darbināma zemūdene, naftas tankkuģis "Pašin" un glābšanas velkonis, šķērsoja Havanas līci 12. jūnijā pēc mācībām Atlantijas okeānā.

Nākamais Krievijas kuģu galamērķis joprojām nav zināms.

ASV amatpersonas sagaida, ka Krievijas kuģi paliks reģionā visu vasaru un, iespējams, piestās arī Venecuēlā.

Krievija ir ilggadēja Venecuēlas un Kubas sabiedrotā, un tās karakuģi un lidmašīnas periodiski ir veikušas "iebrukumus" Karību jūras reģionā.

Lai gan flotē ir ar kodolenerģiju darbināma zemūdene, augsta ranga ASV administrācijas amatpersona ziņu aģentūrai "The Associated Press" sacīja, ka izlūkošanas komanda ir noteikusi, ka neviens kuģis nenes kodolieročus.

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, lai sniegtu sīkāku informāciju, kas nebija publiski izpausta, sacīja, ka Krievijas kuģu izvietošana "nerada tiešus draudus Savienotajām Valstīm".

Krievijas kuģi laiku pa laikam ir piestājuši Havanā kopš 2008. gada, kad Krievijas kuģu grupa iebrauca Kubas ūdeņos, ko valsts mediji raksturoja kā pirmo šādu vizīti gandrīz divu desmitgažu laikā.

Kuba un Krievija ir satuvinājušas kopš 2022.gada, kad, nonākot arvien lielākā starptautiskā izolācijā, Maskava sāka meklēt jaunus diplomātiskos un tirdzniecības partnerus.

Kubas valdība paziņoja, ka tās ārlietu ministrs Bruno Rodrigess trešdien Maskavā tiksies ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.

Kubas prezidents Migels Diass-Kanels pagājušajā mēnesī tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu ikgadējā 9. maija militārajā parādē Sarkanajā laukumā pie Kremļa.

Aukstā kara laikā Kuba un PSRS bija tuvas sabiedrotās, bet pēc PSRS sabrukuma sadarbība strauji izsīka.

Strādājot pie attiecību atjaunošanas, sabiedrotie ir parakstījuši sadarbības līgumus būvniecības, informācijas tehnoloģiju, banku, cukura, transporta un tūrisma jomā.