Pasaulē
2024. gada 9. jūnijs, 22:37

Reaģējot uz Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātiem, Makrons atlaiž Francijas parlamentu un izsludina ārkārtas vēlēšanas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien atlaidis Francijas parlamentu un izsludinājis pirmstermiņa vēlēšanas. Tas noticis dienā, kad valdošā koalīcija Makrona dibinātās partijas "Renesanse" vadībā cietusi graujošu sakāvi Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Svētdienas paziņojumā Makrons paziņoja, ka Nacionālā sapulce ir atlaista, bet parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu pirmā kārta notiks 30. jūnijā, bet otrā kārta — 7. jūlijā.

Jau ziņots, ka Francijas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) guvusi pārliecinošu uzvaru Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, iegūstot divtik daudz balsu kā valdošā koalīcija. Saskaņā ar vairāku sabiedriskās domas pētniecības uzņēmumu veiktajām nobalsojušo aptaujām par RN sarakstu Žordana Bardelas vadībā balsojuši 32,3 līdz 33% francūžu, kamēr valdošā koalīcija prezidenta Emanuela Makrona dibinātās partijas "Renesanse" vadībā atbalstījuši tikai 14,8 līdz 15,2% vēlētāju. Tas ir vislabākais rezultāts, kādu RN līdz šim guvusi vēlēšanās.

Vienīgais mierinājums Makronam ir tas, ka viņa koalīcija noturējusies otrajā vietā, par mata tiesu apsteidzot sociālistus, kas ieguvuši 13 līdz 14% balsu.

Par kreiso ekstrēmistu partiju "Nepakļāvīgā Francija" balsojuši 9% aptaujāto, bet 7% atbalstījuši konservatīvo Republikāņu partiju, kamēr lielākā Francijas zaļo partija "Ekologi" (EL) spējusi izcīnīt vien 5% balsu.