Eiropas Parlamenta vēlēšanās Vācijā eiroskeptiķu partija AfD pašlaik otrajā vietā, apsteidzot Šolca sociāldemokrātus
foto: EPA/Scanpix
"Alternatīva Vācijai" (AfD) līdzpriekšsēdētājs Tino Hrupalla (pa labi) un partijas priekšsēdētāja vietniece Alise Veidele (pa kreisi) līksmo par partijas panākumiem Eiropas parlamenta vēlēšanās
Pasaulē
2024. gada 9. jūnijā, 20:11

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Vācijā eiroskeptiķu partija AfD pašlaik otrajā vietā, apsteidzot Šolca sociāldemokrātus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijā svētdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši opozīcijā esošie konservatīvie CDU/CSU, bet eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) ierindojusies otrajā vietā, liecina vēlētāju aptaujas.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Vācijā eiroskeptiķu p...

Kanclera Olafa Šolca sociāldemokrāti (SPD) uzrādīja vēsturē sliktāko rezultātu - 14%, atpaliekot no otrajā vietā esošās AfD ar 16 līdz 16,5% balsu un krietni atpaliekot no CDU/CSU bloka ar 29,5% balsu, liecina nacionālo raidorganizāciju ARD un ZDF publicētās aptaujas.

Šolca koalīcijas partneri "Zaļie" ieguva tikai 12-12,5%, bet liberālā FDP - piecus procentus.

Jaunizveidotā kreiso ekstrēmistu partija Zāras Vāgenknehtes apvienība (BSW) ieguvusi 5,5 līdz 6% balsu.

Savukārt Vācijas kaimiņvalstī Austrijā labējie eiroskeptiķi guvuši panākumu, pirmo reizi uzvarot visas valsts mēroga balsojumā. Brīvības partija (FPOe) ieguvusi 27% balsu, apsteidzot pašlaik valdošo konservatīvo Tautas partiju (OeVP), kas ar aptuveni 23% balsu dala otro vietu ar sociāldemokrātiem (SPOe), liecina pēc balsošanas noslēguma publicētie aptauju rezultāti.

Brīvības partija ir ieguvusi par aptuveni 10 procentpunktiem vairāk salīdzinājumā ar 2019.gada EP vēlēšanām.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā partija bieži uzsvēra savu skepsi pret ES ar saukli "Stop ES neprātam" un ES tika attēlota kā karadarbību veicinošs spēks Ukrainas konfliktā. Austrijai ir 20 no 720 vietām Eiropas Parlamentā.