Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Erno Rubiks: rubika kubs mums atgādina, kāpēc mums ir rokas
foto: Shutterstock
Rubika kubs ir telpiska matemātiskā rotaļlieta kuba formā, ko 1974. gadā izgudroja Ungārijas arhitektūras profesors un tēlnieks Erno Rubiks.
Pasaulē

Erno Rubiks: rubika kubs mums atgādina, kāpēc mums ir rokas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lai arī tika prognozēts, ka rubika kubs, kas ir telpiska matemātiska rotaļlieta kuba formā, ko 1974. gadā izgudroja Ungārijas arhitektūras profesors un tēlnieks Erno Rubiks, nepārdzīvos 80. gadus, ar to spēlējas vēl mūsdienās. Pats izgudrotājs Erno Rubiks saka – šī spēle atgādina, kāpēc mums ir rokas.

Erno Rubiks: rubika kubs mums atgādina, kāpēc mums...

Intervijā "AFP" Erno Rubiks norāda, ka digitālajā pasaulē, kādā dzīvojam šodien, mēs lēnam aizmirstam, ka mums ir rokas. "Spēlēšanās ar kubu palīdz mums pieskarties kaut kam dziļi pirmatnējam – lietu veikšanai ar rokām,” norāda Rubiks.

Arī līdz mūsdienām rubika kubs ir transformējies līdzi laikam – tagad vērojams, kā jaunieši risina rubika kubu, nevis sēžot mājās pie galda, bet dejojot, dziedot, spēlējot klavieres vai pat veicot bīstamus trikus.

Rubiks norāda, ka "savienojums starp prātu un rokām, ko palīdz veicināt rubika kubs, ir bijis ļoti svarīgs faktors cilvēces attīstībai.”

"Es domāju, ka rubika kubs mums atgādina, kāpēc mums ir rokas... jūs ne tikai domājat, bet arī kaut ko darāt. Tas ir mākslas darbs, ar kuru jūs esat emocionāli saistīts,” sacīja spēles izgudrotājs.

Jāatzīmē, ka rubika kubs joprojām ir viena no pasaulē visvairāk pārdotākajām mīklu spēlēm ar vairāk nekā miljardiem triljoniem veidu, kā to atrisināt.

"Pat pēc simts vai tūkstošiem gadiem, jūs joprojām atradīsiet jaunu veidu, kā to uzlauzt,” sacīja Erno Rubiks.

Tēmas