0dienas
6stundas
21minūtes
57sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Putina uzticamais draugs Orbāns darbībā: Ungārija bloķējusi gandrīz pusi Eiropas Savienības lēmumu par Ukrainu
foto: Kremlin Pool / Alamy/ Vida Press
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns konsekventi ir viens no Kremļa diktatora Vladimira Putina sabiedrotajiem
Pasaulē

Putina uzticamais draugs Orbāns darbībā: Ungārija bloķējusi gandrīz pusi Eiropas Savienības lēmumu par Ukrainu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Lietuvas Ārlietu ministrija aprēķinājusi, ka 41 procentu Eiropas Savienības (ES) lēmumu Ukrainas jautājumos bloķējusi vai turpina bloķēt Ungārija. 

Putina uzticamais draugs Orbāns darbībā: Ungārija ...

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis pirms ES Ārlietu padomes sanāksmes minējis dažus piemērus – militārās palīdzības paketi no Eiropas Miera fonda (EMF), jaunus miljardu pārskaitījumus no tā paša fonda, sarunas par Ukrainas iestāšanos ES. “Un es varu turpināt un turpināt: kopīgs paziņojums par Gruziju, palīdzība no EMF Armēnijai – gandrīz visus mūsu vajadzīgos lēmumus bloķē viena valsts,” paziņoja Landsberģis.

Viņš aicina rast izeju no šīs situācijas, pretējā gadījumā “mēs vienkārši iestrēgsim, būsim neefektīvi un nespēsim virzīties uz priekšu pat tajās vietās, kuras mums ir vitāli nozīmīgas,” saka ministrs. “Ik reizi, kad mēs šeit ierodamies, mums jāpārliecina Ungārija nebloķēt ļoti svarīgas iniciatīvas,” piebildis Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahna. Arī šajā reizē jāpārliecina Ungārija atcelt blokādi militārajai palīdzībai Ukrainai.

Ungārijas atbalsts Krievijai pat tad, kad tā jau 27 mēnešus posta Ukrainu un nogalina tās iedzīvotājus, ir sevišķi ironisks, ņemot vērā, ka Krievijas priekštece Padomju Savienība 1956. gadā ar tankiem asiņaini apspieda mēreno komunistu demokratizācijas centienus Ungārijā un pakāra tās premjerministru Imri Naģu. Tikpat ironiski, ka Ungārijas galvenā sabiedrotā Kremļa atbalstā ir Slovākija, kas no Padomju Savienības tankiem un brutālām represijām cieta 1968. gadā, kad tā vēl ietilpa Čehoslovākijā.