foto: Chantelle Kuukua Eghan/Facebook
Pusotru gadu vecs puika atzīts par pasaulē jaunāko mākslinieku
Mamma dēlēna gleznojumus salīdzina ar Džeksona Polloka mākslu.
Pasaulē
2024. gada 26. maijs, 05:30

Pusotru gadu vecs puika atzīts par pasaulē jaunāko mākslinieku

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Daudzi vecāki, redzot modernās mākslas darbus, mēdz teikt: “Tā jau arī mans bērns varētu.” Kāda mamma no Ganas Rietumāfrikā pierādījusi, ka varētu gan – viņas nepilnu pusotru gadu vecais dēliņš atzīts par pasaulē jaunāko mākslinieku un pārdevis pirmos darbus.

Eiss Laiams Nana Sams Ankrahs ar savu sasniegumu viena gada un 152 dienu vecumā ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā. 

“Viņš jau zina, kā krāsas papildina cita citu,” sarunā ar BBC lepni saka māte Čantele Kūkuka Eghana, kura kļuva par mākslinieci astoņu gadu vecumā. Dēla talantu viņa esot atklājusi sešu mēnešu vecumā un viņa darbus salīdzina ar amerikāņu abstrakcionista Džeksona Polloka mākslu.

Eiss Laiams saņēmis Ginesa rekorda apliecinājumu pēc piecu mēnešu gaidīšanas. Lai kvalificētos, viņam vajadzēja sarīkot profesionālu, publisku izstādi un pārdot kādu no saviem darbiem. Bērna gleznojumi bija izstādīti Ganas Zinātņu un tehnoloģiju muzejā no decembra līdz šā gada janvāra sākumam. 

foto: Chantelle Kuukua Eghan/Facebook
Mamma ir lepna – dēla gleznu nopirkusi Ganas pirmā lēdija Rebeka Akufo-Addo.

Pārdoti desmit darbi, pircēju vidū ir Ganas pirmā lēdija Rebela Akufo-Addo. Kopumā mazais mākslinieks, kuram jūlijā apritēs divi gadi, pārdevis 15 gleznas un drīzumā rīkos izsoli.
Eisa Laiama pievēršanās mākslai bijusi nejauša. Čantele veidoja mākslas darbu pēc skaistumkonkursa “Miss Universe 2023” pasūtījuma un, būdama vientuļā māte, bija spiesta dalīt savu laiku starp darbu un mazuli. Lai viņu nodarbinātu, uz grīdas izklāja audeklu, uzlika uz tā krāsas un ļāva spēlēties. “Viņu tik ļoti ieintriģēja košās krāsas,” saka Čantele. Bērna pirmā glezna trāpīgi nosaukta par “The Crawl”, ko var tulkot kā “rāpus”. 

Eiss Laiams rada dinamiski abstraktas gleznas spilgtās krāsās. Čantele teic, ka viņa vēlas mudināt arī citus vecākus izkopt savu bērnu talantus. Viņa cer, ka nākotnē dēls iegūs starptautisku stipendiju, lai turpinātu izaugsmi.