Atraitne satriekta: vīrs novēlēja savu ķermeni zinātnei, bet to uzspridzināja armijas poligonā
Stīvs un Džila Hanseni (ekrānuzņēmums no "Facebook")
Pasaulē
2024. gada 24. maijs, 05:55

Atraitne satriekta: vīrs novēlēja savu ķermeni zinātnei, bet to uzspridzināja armijas poligonā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kāda ASV atraitne atklājusi, ka viņas vīra ķermenis, kas bija ziedots zinātnes vajadzībām, patiesībā uzspridzināts militārā poligonā, vēsta “UniLad”.

Stīvs Hansens vienmēr vēlējies pēc nāves kļūt par savu orgānu donoru, taču mūža beigās viņam nācās piedzīvot vilšanos: kad 2012. gadā viņš nokļuva hospisā sakarā ar aknu cirozi, ārsti viņa orgānus atzina par transplantēšanai nederīgiem. Tad viņa sieva Džila piekrita vīra ķermeni pēc nāves atdot zinātnes pētījumiem, cerot, ka šādi zinātnieki varēs praktiskā veidā vairāk uzzināt par alkohola kaitīgo ietekmi uz organismu.

Taču Džilu gaidīja šoks, kad viņa uzzināja, ka Arizonas bioloģisko pētījumu centram Fīniksā ziedotais Stīva līķis tika pārdots ASV Aizsardzības ministrijai. “Man konkrēti pateica, ka mans vīrs izmantots kā manekens simulētā “Humvee” [augstas manevrētspējas daudzpielietojuma transportlīdzeklis (angļu valodā High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) — red.] uzspridzināšanā,” viņa izteicās “CBS News”. Ķermenis izmantots dažādiem militāriem un ballistiskiem testiem, kas izraisīja “donora ķermeņa pilnīgu sakropļošanu un apgānīšanu”.

Izrādās, ka centra dibinātājs Stīvens Gors saņemto ķermeni pārdevis Pentagonam bez atraitnes piekrišanas dažādiem testiem. “Es bija satriekta. Ja būtu zinājusi, es to nekad nebūtu darījusi. Es tikai visu laiku viņam teicu, cik man ļoti žēl.”

Katru gadu apmēram 20 000 cilvēku ASV nolemj savus ķermeņus ziedot zinātnes vajadzībām. Kaut gan 47 ASV štatos ar likumu ir reglamentēta ķermeņa un orgānu ziedošanas procedūra, pastāv plašs cilvēku līķu melnais tirgus. “Medicīniskie pētījumi un izglītošana, jo īpaši izglītošana, ir nekonkrēts apzīmējums un tas nav skaidri definēts pat likumā par anatomisko dāvinājumu,” pērn “CBS News” izteicās FIB īpašais aģents Pols Džonsons, kur šo jautājumu izmeklējis apmēram desmit gadus. “Ģimeņu maldināšana šajā nozarē ir diezgan izplatīta parādība.”

Džilas Hansenas stāsts nav vienīgais šāds šokējošais gadījums. Džims Stafers stāsta par savas mātes Dorisas ķermeņa likteni, arī viņa pēc nāves izmantota kā manekens sprādzienu testēšanā.

Kad ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti 2014. gadā Gora noliktavā veica kratīšanu, dažiem bija nepieciešama psihologa palīdzība pēc visām šausmām, kas tur ieraudzītas. Izrādījās, ka tur bija pilns ar apgānītiem līķiem, vairāki sastāvēja no kopā sašūtām dažādu cilvēku daļām, spaiņos un ledusskapjos bija pilns ar galvām, rokām un kājām. Vēlāk Gors stājās tiesas priekšā, viņam piesprieda viena gada ieslodzījumu un četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu. 2019. gadā vairāku mirušo radinieki iesūdzēja Goru tiesā par neciešamām emocionālām ciešanām, un zvērinātie piesprieda Goram maksāt prasītājiem 58 miljonus dolāru (53,44 miljoni eiro). 6,5 miljoni dolāru (5,99 miljoni eiro) tika piespriesti par labu sievietei, kuras dēla mirstīgās atliekas Gors pārdeva armijas testiem, vēsta “Military Times”.

Sižets par Stīvena Gora tiesas procesa noslēgumu un cietušo reakciju pēc sprieduma: