Trampa lietoto terminu priekšvēlēšanu videoklipā pielīdzina nacistiskās Vācijas sauklim
foto: REUTERS/SCANPIX
Ņujorkā turpinās bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa kriminālprocess saistībā ar apsūdzībām uzņēmējdarbības dokumentu viltošanā.
Pasaulē
2024. gada 21. maijā, 22:45

Trampa lietoto terminu priekšvēlēšanu videoklipā pielīdzina nacistiskās Vācijas sauklim

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/NBC news

Pirmdien, 20. maijā, Donalda Trampa kontā sociālajos tīklos tika publicēts videoklips, kurā starp iespējamiem sasniegumiem, ja viņš novembrī uzvarēs vēlēšanās, pieminēts “vienots reihs”.

Trampa lietoto terminu priekšvēlēšanu videoklipā p...

Pirmdienas pēcpusdienā Trampa kontā sociālajā platformā "Truth Social" tika publicēts 30 sekunžu video, kurā tika uzdots jautājums: “Kas notiks pēc Donalda Trampa uzvaras?” un “Kas notiks ar Ameriku?”.

Publicētajā video fonā parādījās teorētiskās avīžu pirmās lapas ar virsrakstiem - “Robeža ir slēgta - 15 miljoni nelegālo imigrantu deportēti” un “Ekonomikas bums”. Divas reizes klipā zem virsrakstiem parādījies nedaudz neskaidrs teksts: “Rūpniecības jauda ievērojami pieaugusi ... vienota Reiha izveides rezultātā.” Otrdienas rītā video ieraksts tika izdzēsts no "Truth Social".

Vārds “Reihs” tulkojumā no vācu valodas nozīmē valstība, karaliste vai impērija. Šo vārdu bieži pielieto atsaucoties uz Hitlera Trešā reiha režīmu, kas izveidojās 1930. gados nacistiskajā Vācijā.

Šī vārda pielietojumu nosodīja demokrāti.

“Amerika, pārstāj ritināt savu sociālā tīkla lentu un pievērs uzmanību. Donalds Tramps nespēlē spēles; viņš Amerikai precīzi pasaka, ko viņš plāno darīt, ja atgūs varu: valdīt kā diktators pār “vienoto reihu”,” pirmdienas vakarā paziņojumā sacīja prezidenta Džo Baidena pārvēlēšanu kampaņas pārstāvis Džeimss Singers.

Singers otrdienas paziņojumā norādīja, ka Trampa publicētajā saturā ir tendence atkārtoti slavināt diktatūru un antisemītismu. "Viņš ir drauds mūsu demokrātijai, un amerikāņiem ir jāatsakās no viņa, un šogad novembrī jāiestājas par mūsu demokrātiju”, teica Singers.

Tramps nav pirmais republikāņu kandidāts uz prezidenta amatu šajā vēlēšanu ciklā, kurš saskāries ar kritiku saistībā ar videoklipu, kurā redzamas ar nacismu saistītas detaļas. Floridas gubernators Rons Desantiss pagājušajā gadā atlaida savu kampaņas darbinieku, kurš bija izveidojis un publicējis video, lai tiktu atbalstīts Desantiss, kurā bija redzams nacistu izmantotais simbols.