foto: Ekrānuzņēmums
Ukraina Sevastopolē nogremdējusi divus Krievijas kuģus
Kuģis "Ciklons".
Pasaulē
2024. gada 20. maijs, 20:43

Ukraina Sevastopolē nogremdējusi divus Krievijas kuģus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nedēļas nogalē pēc Ukrainas raķešu ATACMS trieciena Sevastopolē nogrimis Krievijas mazais raķešu kuģis "Ciklon" un mīnu kuģis "Kovrovets".

Ukrainas Jūras spēku virsnieks Dmitro Peļenčuks pirmdien medijam "Radio Liberty" apstiprināja, ka 19. maija rīta pusē Ukrainas veiktā raķešu triecienā Sevastopolē iznīcināts ostā pietauvots mīnu kuģis "Kovrovets".

foto: Ekrānuzņēmums
Mīnu kuģis "Kovrovets".

"Kovrovets" ir mīnu kuģis ar 873 tonnu tilpumu. Aukstā kara laikā Padomju Savienība uzbūvēja desmitiem šīs klases kuģu. Sākoties Krievijas un Ukrainas karam, divi no mīnu kuģiem tika iekļauti Krievijas Melnās jūras flotes sastāvā. 

"Ciklon" tilpums savukārt sasniedz 800 tonnas. Kuģis bija viens no jaunākajiem Maskavas kuģiem, un tas Melnās jūras flotei tika piegādāts 2023. gada augustā. Kuģa galvenais bruņojums ir spārnotās raķetes "Kaliber" — ierocis, ko Maskava pielieto kopš 2022. gada oktobra, lai iznīcinātu Ukrainas dzīvojamās ēkas un infrastruktūru. Kuģim "Ciklon" trāpījušas trīs ATACMS raķetes, bet kopumā uz Sevastopoli 19. maijā raidītas vismaz 12 ATACMS raķetes.

Neatkarīgais ziņu medijs "Astra" norāda, ka uz "Ciklon" klāja dzīvības zaudējuši 6 cilvēki, bet ievainojumus guvuši 11 Krievijas karavīri. Okupantu mediji savukārt vēsta, ka uz kuģiem raidītas vairākas ASV ražotas tālās darbības rādiusa raķetes - ierocis, ko Kijiva bija lūgusi Vašingtonai nosūtīt gandrīz divus gadus.