Pasaulē

Vai Teksasu gaida nemieri? Štata gubernators apžēlo uz 25 gadu ieslodzījumu notiesāto armijas seržantu, kurš nošāva bruņotu "Black Lives Matter" demonstrantu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV Teksasas štata gubernators Gregs Ebots ceturtdien apžēloja vīrieti, kurš tika notiesāts par “Black Lives Matter” aktīvista nošaušanu 2020. gada 25. jūlijā.

Vai Teksasu gaida nemieri? Štata gubernators apžēl...

ASV armijas seržants Daniels Perijs štata galvaspilsētā Ostinā piestrādāja par “Uber” šoferi, kad nokļuva uz ielas, pa kuru gāja demonstranti. Viens no viņiem, 28 gadus vecais Garets Fosters, kurš kādreiz bija ASV Gaisa karaspēka mehāniķis, ar kaujas šauteni rokās tuvojās Perija automašīnai, un Perijs ar revolveri izšāva uz viņu piecas reizes.

Saskaņā ar Teksasas likumu ir atļauts publiski nēsāt šaujamieroci.

Tiesā Perijs apgalvoja, ka vairāki demonstranti agresīvi sita pa viņa mašīnu un viņš šāva pašaizsardzības nolūkā, taču zvērinātie viņu notiesāja par slepkavību un tiesnesis viņam piesprieda 25 gadu ieslodzījumu.

Šī prāva ASV izpelnījās milzīgu uzmanību, taču štata republikāņu gubernators jau bija paziņojis, ka apžēlos Periju, tiklīdz oficiāli saņems šādu lūgumu.

Pēc policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves 25.maijā Mineapolē ASV lielpilsētās izraisījās protesti pret policijas brutalitāti un rasismu, bet daudzviet paralēli notika arī sen nepieredzēta vēriena grautiņi, masveida veikalu izlaupīšana, ēku dedzināšana un ielu vardarbība.