foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Kā no ukrainietes "uztaisīja" krievieti un izmantoja Krievijas reklamēšanai Ķīnā
Pasaulē
2024. gada 20. maijs, 05:11

Kā no ukrainietes "uztaisīja" krievieti un izmantoja Krievijas reklamēšanai Ķīnā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

"Negribu, lai kāds domātu, ka es varētu runāt tik briesmīgas lietas. Kā viņi vispār varēja izmantot ukrainietes seju Krievijas reklāmai? Tas ir vienkārši absurds," saka Olga, 21 gadu veca studente no Ukrainas, kura studē Pensilvānijas universitātē ASV. Pirms kāda laika viņa atklāja, ka viņas seja izmantota daudzos klipos Ķīnas sociālajos tīklos. Tas tika darīts ar tiešsaistē pieejamiem instrumentiem, kas ģenerē video ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Šis ir saīsināts BBC angļu valodā publicētās reportāžas atstāstījums.

"Es redzēju savu seju, dzirdēju savu balsi. Bet man tas viss bija ārkārtīgi pretīgi, jo manā mutē tika ielikti vārdi, kurus es nekad neesmu teikusi," intervijā BBC stāsta Olga. Kontos, kas publicēja šādus video, meitenei tika doti dažādi vārdi - viņu sauca par Sofiju, Natašu, Eiprilu,Steisiju. Visi šie personāži runāja ziemeļķīniešu (vai mandarīnu) valodā, kuru Olga nepārzina. Bet pats galvenais - viņas visas it kā bija krievietes, slavēja Krievijas un Ķīnas draudzību vai reklamēja Krievijas preces.

"Es sapratu, ka aptuveni 90% no šiem video bija runa par Ķīnu un Krieviju, par draudzību starp šīm abām valstīm, par to, ka viņiem jābūt uzticamiem sabiedrotajiem. Un vēl tur reklamēja pārtikas produktus," saka Olga.

Viens no populārākajiem kontiem saucās "Importa ēdiens no Natašas": tam ir parakstījušies vairāk nekā 300 tūkstoši lietotāju. Cita starpā kanāla "Nataša" vadītāja saka apmēram sekojošo: "Krievija ir labākā valsts pasaulē. Skumji, ka citas valstis novēršas no Krievijas. Krievijas sievietes vēlas ierasties Ķīnā." Un tad sāk reklamēt Krievijas saldumus.
Olgai tas bija īpaši aizvainojoši, jo viņas ģimene dzīvo Ukrainā - un viņa visādi atbalsta savu valsti, kas ir pret Krievijas karaspēka pilna mēroga iebrukumu.

Kā kaut kas tāds kļuva iespējams?

Ķīniski runājošie Olgas "kloni" sāka parādīties 2023. gadā, neilgi pēc tam, kad ukrainiete izveidoja savu "YouTube" kanālu (viņa to atjaunoja ne pārāk bieži). Aptuveni mēnesi pēc kanāla parādīšanās viņai sāka rakstīt dažādi cilvēki, kuri stāstīja, ka viņu ieraudzījuši Ķīnas sociālajos tīklos.

Kad Olga nolēma noskaidrot, par ko ir runa, izrādījās, ka viņas attēls, kas veidots ar AI palīdzību, figurē daudzos video "Xiaohongshu" platformā (no ziemeļķīniešu valodas tās nosaukums tulkots kā "Mazā sarkanā grāmata", vietni bieži dēvē par "Instagram" ķīniešu analogu), kā arī "Bilibili" - "YouTube" analogā.

"Šādu kontu izrādījās ļoti daudz. Dažiem biogrāfijā bija Krievijas karogi," stāsta Olga. Kopumā viņa atklājusi, ka viņas seju izmanto 35 dažādi konti. Atbildi uz jautājumu, kā tas kļuvis iespējams, Olga saņēma pēc tam, kad par situāciju sociālajos tīklos bija uzrakstījis viņas līgavainis. Uz viņa ierakstu atbildēja kompānija "HeyGen" - Ķīnā bāzēts uzņēmums, kas pašlaik darbojas ASV un izstrādā programmatūru "avatāru" radīšanai ar mākslīgā intelekta palīdzību.

"HeyGen" pastāstīja, ka, izmantojot viņas seju, radīti vairāk nekā 4,9 tūkstoši video. Un piebilda, ka tagad to nebūs iespējams izdarīt, jo uzņēmums bloķē jaunus video, pamatojoties uz tā attēlu.

"HeyGen" oficiālais pārstāvis BBC pavēstīja, ka kompānijas sistēmas tika uzlauztas, lai ražotu, kā viņš izteicās, "nesankcionētu saturu". Pēc viņa datiem, lietotāju drošības un verificēšanas protokoli firmā nekavējoties atjaunoti, lai novērstu līdzīgas ļaunprātības nākotnē.

Tomēr Anžela Džana no Honkongas universitātes saka, ka notikušais ar Olgu ir "ļoti tipiski Ķīnai". Šajā valstī "ir milzīgs pagrīdes bizness, kas nodarbojas ar personas datu viltošanu un nelikumīgu izmantošanu", saka eksperts.

Un tas, neskatoties uz to, ka Ķīna ir kļuvusi par vienu no pirmajām valstīm pasaulē, kas cenšas regulēt AI izmantošanu dažādās jomās. Varas iestādes pat veikušas speciālas izmaiņas likumos, lai novērstu cilvēku personu izmantošanu bez viņu piekrišanas.

Pēc Ķīnas tiesībsargājošo iestāžu datiem, 2023. gadā par videoklipu veidošanu ar "svešām" personām arestēti 515 cilvēki. Dažas šādas lietas tika izskatītas Ķīnas tiesās.

Taču Olgas gadījums var būt nedaudz citāds, jo video ar viņas seju bija vērsti uz Krievijas un Ķīnas draudzības stiprināšanu — ideju, kas bauda vispusīgu oficiālās Pekinas atbalstu.

"Nav skaidrs, vai šo kontu parādīšanās bija koordinēta noteiktas politikas atbalstam, taču fakts, ka tie visi pieturas pie oficiālās valdības līnijas, nenoliedzami tiem palīdz," uzskata Boloņas universitātes un Levenas Katoļu universitātes zinātniece Eimija Haina.

"Pat ja šiem kontiem nav tiešas saistības ar Ķīnas Komunistisko partiju, tie virza tās naratīvus – un tāpēc ir daudz mazāk ticams, ka viņu posteņi tiks attālināti," uzskata eksperts.
Tomēr negaidīti atrast savu seju mākslīgā intelekta ģenerētajos video var ne tikai Ķīnā.

Līdzīgi nelikumīgi video parādās visā pasaulē — un nesen Eiropas Parlaments pieņēma īpašu likumu par AI, lai ierobežotu šīs tehnoloģijas izmantošanas riskus. Pagājušajā gadā ASV prezidents Džo Baidens parakstīja dekrētu, saskaņā ar kuru AI izstrādātāju pienākums ir dot varas iestādēm pieeju saviem datiem.

Olga "ir 100% pārliecināta", ka nekļūs par pēdējo upuri mākslīgā intelekta nelikumīgai izmantošanai. Tomēr viņa uzstāj, ka šis gadījums neliks viņai pilnībā aiziet no interneta. Ukrainiete par notikušo pastāstījusi savā "YouTube" kanālā - un daudzi no rullīšiem, izmantojot viņas seju, jau ir izdzēsti.

"Es gribēju, lai cilvēki uzzina par manu stāstu. Lai cilvēki saprastu: ne viss, kas parādās tiešsaistē, ir realitāte. Man patīk dalīties ar pasauli savās idejās, un visi šie blēži nespēs man traucēt," secina Olga.