Pasaulē
2024. gada 14. maijs, 17:10

Francijas tiesa attaisno leģendāro režisoru Polaņski neslavas celšanas apsūdzībās; kāda aktrise viņu vainoja 40 gadus senā izvarošanā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas tiesa otrdien attaisnojusi 90 gadus veco kinorežisoru Romanu Polaņski apsūdzībās par neslavas celšanu britu aktrisei Šarlotei Lūisai, kura apsūdzēja viņu izvarošanā 1983.gadā, kad viņai tikko bija palikuši 16 gadi.

Polaņskis nebija klāt tiesā, kad tika pasludināts spriedums.

Lūisa martā tiesā apgalvoja, ka kļuvusi par postošas apmelojošas kampaņas upuri pēc tam, kad viņa pastāstīja par 80.gados notikušo vardarbību. "Viņš mani izvaroja," tiesā sacīja 56 gadus vecā aktrise, paskaidrojot, ka viņai bija nepieciešams laiks, lai nosauktu pareizajā vārdā incidentu, kas notika Parīzē, kad viņai bija 16 gadi.

Tiesas spriedums attiecas tikai uz apsūdzību par neslavas celšanu, nevis par aktrises apsūdzībām Polaņskim izvarošanā.

1977.gadā Polaņskis, kuram tolaik bija 43 gadi, ASV tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās.

1978.gadā neilgi pirms gaidāmās sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu. Kopš tā laika Polaņskis bēguļo no ASV tiesu sistēmas.

Polaņski seksuālos uzbrukumos apsūdzējušas arī citas sievietes. Neskatoties uz apsūdzībām, Polaņska karjera turpināja plaukt un zelt pēc aizbēgšanas no ASV. Viņš ieguvis desmit Cēzara balvas, kas ir franču ekvivalents amerikāņu "Oskaram", kā arī "Oskaru" par filmu "The Pianist" ("Pianists"), un vairākus citus prestižus apbalvojumus.

Lūisa 2010.gadā apsūdzēja Polaņski, ka viņš 1983.gadā Parīzē viņu ļaunprātīgi izmantojis "visļaunākajā iespējamajā veidā", kad viņa bija ieradusies uz kastingu. Viņa filmējās Polaņska 1986.gada filmā "Pirāti".

Polaņskis noraidīja šīs apsūdzības, intervijā žurnālam "Paris Match" 2019.gada nodēvējot tās par briesmīgiem meliem. "Paris Match" ziņoja, ka intervijas laikā režisors izvilcis kopiju rakstam no 1999.gada un citējis Lūisas tajā sacīto, ka viņa gribējusi būt Polaņska mīļākā. Lūisa savukārt apgalvoja, ka viņai piedēvētie citāti šajā intervijā laikrakstā "News of the World" nav precīzi. Viņa iesniedza sūdzību par neslavas celšanu, un Polaņskim automātiski tika izvirzītas apsūdzības.

Tiesā bija klāt arī Stjuarts Vaits, kurš 1999.gadā rakstīja "News of the World" rakstu, uz kuru atsaucās Polaņskis. "Intervija, ko es sniedzu Stjuartam Vaitam, nebija tā intervija, kas bija publicēta laikrakstā," apgalvoja Lūisa, piebilstot, ka šo rakstu viņa atklājusi tikai pēc vairākiem gadiem.

Vaits sacīja, ka viņš intervējis Lūisu divas reizes pēc tam, kad laikraksts par ekskluzīvajām tiesībām samaksāja 30 000 mārciņu (35 200 eiro). Viņš uzstāja, ka Luisa piekritusi "netiklās meitenes" ampluā 1999.gadā publicētajā rakstā, taču sacīja, ka neatceras, vai viņa lūgusi apstiprināt tekstu pirms publicēšanas.

2010.gadā Lūisa sacīja, ka nolēmusi atklāti runāt par notikušo, lai atspēkotu Polaņska juristu komandas apgalvojumu, ka 1977.gada izvarošanas gadījums bija atsevišķs incidents.

Šveice, Francija un Polija ir atteikušās izdot Polaņski ASV. No 2017. līdz 2019.gadam vēl četras citas sievietes apsūdzēja Polaņski vardarbībā pret viņām 70.gados, kad trīs no viņām bija nepilngadīgas. Polaņskis noliedzis visas viņam izvirzītās apsūdzības.