1dienas
21stundas
43minūtes
55sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
No Harkivas pierobežas evakuēti 4500 iedzīvotāji
foto: V. Madiyevskyy/UKRINFORM/SIPA
Harkivas iedzīvotāji pie Krievijas raķešu uzlidojumā izpostītas dzīvojamās ēkas.
Pasaulē

No Harkivas pierobežas evakuēti 4500 iedzīvotāji

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

No Harkivas apgabala pierobežas, kur turpinās karadarbība starp Krievijas un Ukrainas spēkiem, jau evakuēti vairāk nekā 4500 civiliedzīvotāji, norāda Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests.

No Harkivas pierobežas evakuēti 4500 iedzīvotāji...

Cilvēki tiek evakuēti no apdzīvotajām vietām Bohoduhivas, Čuhujivas un Harkivas rajonos. Jau ziņots, ka kopš piektdienas Krievijas karaspēks uzbrūk Harkivas apgabalā un ir nedaudz pavirzījies uz priekšu teritorijā, no kuras tika atspiests pirms nepilniem diviem gadiem. Ukrainas Bruņoto spēku pavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien atzina, ka situācija Harkivas apgabala pierobežā ir sarežģīta un dinamiski mainās.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien teica, ka Harkivas apgabalā notiek sīvas kaujas. Lielu daļu Harkivas apgabala Ukraina kontrolē kopš 2022. gada septembra. Avots Ukrainas armijā sacīja, ka Krievijas spēki ir pavirzījušies apmēram vienu kilometru Ukrainas teritorijā un mēģina izveidot buferzonu Harkivas un tam blakus esošajā Sumu apgabalā, lai novērstu ukraiņu uzbrukumus Krievijas teritorijai.

Amatpersonas Kijivā jau vairākas nedēļas brīdināja, ka Maskava varētu mēģināt uzbrukt pierobežas reģioniem Ukrainas ziemeļaustrumos, izmantojot Ukrainas grūtības, ko rada Rietumvalstu militārās palīdzības kavēšanās un cilvēkresursu trūkums. Ukrainas armija ir paziņojusi, ka reģionā ir palielināts karavīru skaits, un Zelenskis teica, ka ar artilēriju un bezpilota lidaparātiem Ukraina mēģina atvairīt Krievijas virzību.

ASV bāzētais Kara studiju institūts (ISW) piektdien secināja, ka Krievija ir guvusi "taktiski nozīmīgus panākumus". Taču operācijas galvenais mērķis bija "piesaistīt Ukrainas dzīvo spēku un materiālus no citiem kritiskiem frontes sektoriem Ukrainas austrumos", pauda ISW. ISW paziņoja, ka tā nav "plaša mēroga ofensīvas operācija, lai ierobežotu, ielenktu un sagrābtu Harkivu", kas ir otra lielākā pilsēta Ukrainā.