foto: ZUMAPRESS.com
Krievijas mediji neizpratnē: Zelenskis un Porošenko ir "pazuduši" no Krievijas meklēto personu saraksta
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Pasaulē
2024. gada 9. maijs, 18:58

Krievijas mediji neizpratnē: Zelenskis un Porošenko ir "pazuduši" no Krievijas meklēto personu saraksta

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un eksprezidents Petro Porošenko ir pazuduši no Krievijas Iekšlietu ministrijas meklēšanas datubāzes.

Viņu uzvārda meklējumi šajā datubāzē nedod rezultātus, vēsta Krievijas izdevums “gazeta.ru”. “Pēc jūsu pieprasījuma nav atbildes” — parādās šāds ziņojums.

4. maijā Krievijas Iekšlietu ministrija izsludināja meklēšanā gan Zelenski, gan Porošenko, ierasti nenorādot Kriminālkodeksa pantus, uz ko pamatojas šis lēmums.

Krievu okupanti izsludinājuši meklēšanā Zelenski (ekrānuzņēmums no Krievijas Iekšlietu ministrijas datubāzes)
Okupanti izsludinājuši meklēšanā Porošenko (ekrānuzņēmums no Krievijas Iekšlietu ministrijas datubāzes)

“Telegram” kanāls “Shot” vēstīja, ka Krievijas izveidotajā un pēc 2022. gada 24. februāra invāzijas tā paša gada 30. septembrī oficiāli anektētajā Doneckas “tautas republikā” pret Zelenski un Porošenko bija ierosināta krimināllieta par “agresīva kara izraisīšanu un vešanu” un “par aizliegto kara vešanas līdzekļu un metožu pielietošanu”.

Savukārt Krievijas Pareizticīgo baznīcas garīdznieks Makarijs pirms dažām dienām publiski aicināja pakārt Zelenski, viņu nodēvējot par Hitleru. Intervijā radiostacijai “Govorit Moskva” 5. maijā, reaģējot uz Zelenska izteikumiem, ka Dievs ir Ukrainas pusē cīņā pret krievu okupantiem, garīdznieks neslēpa savu “kristīgo cilvēkmīlestību”, sak, ar parastu cilvēku varētu diskutēt, mēģināt viņu pārliecināt, “bet kad to saka Zelenska kungs, par kungu viņu nosaukt kaut kā neērti, lai būtu Hitlera kungs, tad šeit komentāri ir lieki, šim cilvēkam ir vieta karātavās.”

2022.gada aprīlī Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins lika veikt pārbaudi saistībā ar intervijā raidsabiedrībai BBC Zelenska teikto par "Ukrainas savlaicīgo gatavošanos karam ar Krieviju". Par pārbaudes rezultātiem nekas nav ziņots.

Pēdējo mēnešu laikā Krievija meklēšanā izsludinājusi vairākas Ukrainas esošās un bijušās amatpersonas, tostarp Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Litvinenko, Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieks Kirilo Budanovs, Ukrainas Drošības dienesta (SBU) vadītājs Vasiļs Maļuks, bijušie SBU vadītāji Valentīns Nalivaičenko un Vasiļs Hricaks.