foto: Ekrānuzņēmums
Indonēzijas varasiestādes raizējas, ka varētu atkārtoties 1871. gada scenārijs
Indonēzijas vulkāns.
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 17:13

Indonēzijas varasiestādes raizējas, ka varētu atkārtoties 1871. gada scenārijs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Indonēzijā kopš piektdienas pēcpusdienas reģistrēti vismaz 3 vulkāna izvirdumi un no vulkāna pakājes evakuēti 11 tūkstoši cilvēku. Turklāt valstī pieaudzis arī cunami risks.

Indonēzijas Vulkanoloģijas un ģeoloģisko postījumu mazināšanas centrs kopš piektdienas pēcpusdienas reģistrējis vismaz trīs vulkāna izvirdumus, no kuriem viens sasniedza 1200 metru augstumu. No izvirduma riska zonas evakuēti vairāk nekā 11 000 cilvēku, bet vulkāna izvirduma dēļ izplatās pelni, krīt akmeņi, veidojas karsti vulkāniskiem mākoņi un pastāv cunami risks.

Amatpersonas ir stipri noraizējušās, ka valstī varētu atkārtoties 1871. gada scenārijs, kad daļa vulkāna iebruka jūrā izraisot cunami. Toreiz ūdens appludināja visus tuvējos ciemus un karastrofas rezultātā dzīvību zaudēja vairāk nekā 400 cilvēku.

Šobrīd uz nenoteiktu slēgta Manado starptautiskā lidosta, kas atrodas nepilnu simt kilometru attālumā no Ruangas vulkāna, kur izvirdums sācies. Ruanga vulkāns trešdien izvirda vismaz piecas reizes. Cilvēki nedrīkstēja doties tuvāk par sešiem kilometriem 725 metrus augstajam kalnam. Uz austrumiem no vulkāna esošā Tagulandangas sala, kuras 20 000 iedzīvotāju dots evakuācijas brīdinājums, izvirduma rezultātā varētu tikt sagrauta.

270 miljonu cilvēku apdzīvotajā Indonēzijas arhipelāgā ir 120 aktīvu vulkānu.